buitenland

Ook Juncker mengt zich in satire-rel Erdogan

30 maart 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse publieke zender NDR maakte een satirisch filmpje over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en die reageerde als door een wesp gestoken. Ankara riep de Duitse ambassadeur op het matje. Nu bemoeit ook Jean-Claude Juncker zich met de kwestie.

De voorzitter van de Europese Commissie ‘gelooft dat Turkije door deze stap eerder verder van de Europese Unie afdrijft dan dat het land dichterbij toetreding komt’, laat zijn woordvoerder volgens persbureau Reuters weten.

Dat de ambassadeur deze week tekst en uitleg moest geven lijkt volgens de Luxemburger ‘niet in overeenstemming te zijn met de vrijheid van de media en van meningsuiting’.  De Duitsers hebben eerder de Turkse stap al veroordeeld. Volgens Berlijn valt op geen enkele manier aan de persvrijheid te tornen.

Belabberde persvrijheid

In het filmpje ‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ worden de Turkse president en zijn politieke lijn belachelijk gemaakt. Het nummer is een herschreven versie van het bekende nummer Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann van de Duitse zangeres Nena. De satirische video maakte onderdeel uit van het Duitse tv-programma Extra 3 op de regionale omroep NDR.

In de video wordt onder meer de belabberde persvrijheid in Turkije aan de kaak gesteld. In het land – waarmee Brussel onlangs een akkoord sloot over de migratiecrisis – zitten veel journalisten vast. Begin deze maand namen de Turkse autoriteiten de oppositiekrant Zaman over, en werd de hoofdredacteur de laan uitgestuurd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gevangenis

‘Een journalist die iets schrijft wat Erdogan niet wil, zit morgen in de gevangenis,’ is onder meer te horen in het gewraakte filmpje. Ook verwijst het nummer naar de militaire campagne die Erdogan voert tegen de PKK met ‘hij heeft een pesthekel aan de Koerden en bombardeert liever hen dan de religieuze broeders van Islamitische Staat’.

De Turkse regering is boos omdat het land volgens Erdogan ‘alleen terroristen’ bombardeert. De PKK wordt in Turkije, evenals in Europa en Amerika, gezien als terroristische organisatie. Erdogan maakt zich nu dus kwaad. ‘We eisen dat het filmpje uit de lucht wordt gehaald.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.