#Brussel

Belgische jihadist: ‘Brussel was voorproefje’

27 maart 2016Leestijd: 2 minuten

In een nieuwe video uitgegeven door Islamitische Staat (IS) dreigt de Belgische jihadist Hicham Chaib (34) uit Antwerpen met nieuwe aanslagen. De explosies in Brussel waren slechts een voorproefje, waarschuwt de video in het Nederlands.

Chaib (34) was een van de leiders binnen de terroristische groep Sharia4Belgium en vluchtte in 2013 naar Syrië. Bij verstek werd Chaib tot vijftien jaar cel veroordeeld. Vanuit de Syrische stad Raqqa eist hij in de video namens IS de aanslagen op en richt hij zich tot ‘de hele coalitie die de Islamitische Staat bestrijdt’.

‘De lessen van Parijs hebben jullie blijkbaar niets opgeleverd,’ zegt Chaib in het Nederlands. ‘Want jullie zijn maar blijven verdergaan met jullie strijd tegen de islam en de moslims.’

Weduwen maken
‘Zoals jullie onze moslims bombarderen met jullie F-16’s, zo zullen wij jullie volk doden. Zoals jullie onze vrouwen tot weduwen maken, zullen wij jullie vrouwen tot weduwen maken.’ Aan het einde van de video executeert Chaib een gevangene.

De echtheid van de video is door experts bevestigd, melden Belgische media. Omdat Chaib het heeft over dreigingsniveau 4 in België,  lijkt het erop dat de video dinsdag, woensdag of donderdag is gemaakt, toen niveau 4 van kracht was.

IS -boodschap in het Nederlands: 'Brussel was slechts voorproefje'
Screenshot van de IS-video, waarin Chaib waarschuwt voor meer aanslagen.

Valse papieren
In de zoektocht naar daders en handlangers van de aanslagen in Brussel heeft de Belgische politie zaterdag hulp gekregen van hun Italiaanse collega’s. Ze arresteerden een Algerijnse man die valse paspoorten zou hebben geleverd aan terroristen Salah Abdeslam, Najim Laachroui en Mohamed Belkaid.

De man, die al langer door de Belgische diensten wordt gezocht, werd opgepakt in het zuidwesten van Italië. Naar verwachting wordt hij snel naar België uitgeleverd.

Lees ook: Wie is van terreur verdachte activist Cheffou?

Zaterdag werd bekend dat de Belgische politie zelf de activistische journalist Fayçal Cheffou heeft opgepakt. Hij wordt ervan verdacht de derde dader te zijn van de aanslagen op vliegveld Zaventem. Bij de aanslagen kwamen 34 mensen om het leven: de acties werden snel opgeëist door IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.