buitenland

EU en Turkije op ramkoers over migratiedeal

17 maart 2016

Donderdag en vrijdag overleggen EU-leiders met Turkse ambtgenoten over de voorgestelde migratiedeal. Uit de laatste versie blijkt dat de EU niet zomaar akkoord wil gaan met veel van de Turkse eisen.

De afgelopen dagen kwam er van alle kanten kritiek op de migratiedeal met Turkije, waarbij de Turken beloven alle migranten die naar Griekenland reizen, terug te nemen. Zeker vier lidstaten dreigden het akkoord zelfs te blokkeren.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk onderhandelde koortsachtig met EU-leiders over een tegenvoorstel, dat in handen is van BBC News. ‘Een reeks onderwerpen’ kan voor problemen gaan zorgen in de onderhandelingen met de Turken, gaf Tusk aan de vooravond van de EU-top toe.

Deal met Turkije? Ogen zijn gericht op Cyprus

Zo wordt in het Europese voorstel niet beloofd dat de gesprekken met Turkije over EU-toetreding snel worden herstart. Er wordt alleen gemeld dat EU ‘zich gaat voorbereiden op een beslissing’ over het openen van onderhandelingen. Het lijkt een manier om Cyprus, een eiland dat deels wordt bezet door het Turkse leger en fel tegen een akkoord is, tegemoet te komen.

Visumplicht
Het vervallen van de visumplicht, een ander controversieel onderdeel, gaat in het voorstel alleen door als Turkije voldoet aan alle 72 voorwaarden die de EU eerder stelde. Turkije eiste dat het visumvrij-reizen versneld wordt ingevoerd, het liefst al per juni. De Franse premier François Hollande noemde die eis eerder ‘onacceptabel’.

Beieren waarschuwt: EU-deal kan leiden tot stroom Turkse migranten

In het Europese voorstel staat ook dat de 6 miljard euro niet zomaar naar de Turken wordt overgemaakt. Er wordt alleen betaald, als blijkt dat Turkije goed meewerkt en er positieve resultaten worden behaald.

Migrantenruil
Wel overeind blijft het plan om migranten uit te gaan wisselen met Turkije. Voor elke Syrische migrant die Turkije terugneemt uit Griekenland, belooft de EU om een erkende Syrische vluchteling legaal toegang te verlenen.

In eerste instantie moet het gaan om 72.000 vluchtelingen, die over de lidstaten verdeeld moeten worden. Als dat aantal bereikt is, moet de deal opnieuw bekeken worden. Een nieuw herverdelingsschema ligt bij voorbaat al gevoelig bij een aantal lidstaten als Hongarije.

Donderdag komen EU-leiders samen om de deal te bespreken. Vrijdag schuift de Turkse premier Ahmet Davutoglu ook aan, en willen de leiders een akkoord ondertekenen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.