buitenland

Erdogan dreigt rechtbank na vrijlating journalisten

11 maart 2016Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt uit naar het Turkse Constitutionele Hof. Het Hof oordeelde eerder dat de arrestatie van journalisten Can Dundar en Erdem Gul een ‘schending van de rechten van journalisten’ was.

Het oordeel van het Hof is een ‘stap tegen Turkije’, zegt Erdogan.

Wapenleveranties

‘Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat haar bestaansrecht ter discussie zal stellen,’ sprak de Turkse president dreigend. De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag voegde daaraan toe dat het Hof hiermee ‘buiten zijn rechtsbevoegdheid’ handelde.

Eind februari oordeelde het Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten en veiligheid van de journalisten waren geschonden. De twee journalisten van de linkse, seculiere krant Cumhuriyet werden in november opgepakt.

De reden was dat ze een verhaal hadden gemaakt over de oorlog in Syrië, waarbij beelden werden gepubliceerd van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die vermoedelijk uiteindelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn terechtgekomen.

Lees ook Erdogan: ‘Moederschap is voor vrouwen het hoogste goed’

Levenslang

Dundar en Gul staan terecht voor onder meer het ‘verspreiden van geheime informatie’, het ‘helpen van een terreurorganisatie, en ‘spionage’. Ondanks de vrijlating lopen ze nog altijd het risico om levenslang de gevangenis in te gaan.

Erdogan en de afnemende persvrijheid in Turkije liggen de afgelopen week opnieuw onder vuur, nadat de regeringskritische krant Zaman door de staat werd overgenomen. Er werd een toezichthouder van de overheid ingesteld, de hoofdredacteur werd ontslagen en de krant veranderde van de ene op de andere dag in een pro-Erdogan-medium. Een deel van de redactie van de krant heeft inmiddels nieuwe dagbladen opgezet, om de reguliere content op die manier te verspreiden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.