‘Als ik partijnominatie niet krijg, breken er rellen uit’

16 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Donald Trump staat mijlenver voor op de concurrentie, maar het is onduidelijk of hij een meerderheid van de gedelegeerden gaat behalen. Mocht hij niet de Republikeinse kandidaat worden, waarschuwt hij alvast, dan kunnen zijn kiezers rellen gaan veroorzaken.

‘Ik vertegenwoordig vele miljoenen mensen,’ zei Trump woensdag op CNN. ‘Als je hun stemmen van ze afpakt, dan krijg je problemen die je nooit eerder hebt gezien. Er zullen vervelende dingen gebeuren.  Ik denk dat er rellen uitbreken.’

Rellen waren er de afgelopen tijd wel vaker bij campagne-evementen van Trump. ‘Sanders stuurt relschoppers’, klaagde de Republikeinse koploper.

Contested convention
Het plan van de Republikeinse partijtop om Trump te stoppen zingt al een tijdlang rond: het draait erom dat Trump tijdens de voorverkiezingen niet de benodigde 1.237 gedelegeerden verzamelt. In dat geval bepalen de gedelegeerden tijdens een contested convention onderling wie de partijkandidaat wordt.

Zo’n conventie vond in 1976 voor het laatst plaats bij de Republikeinen, toen president Gerald Ford op de vloer net iets meer stemmen kreeg dan zijn uitdager Ronald Reagan. De Democraten maakten het mee in 1968, toen de conventie werd ontsierd door, inderdaad, rellen.


Winst, maar ook tegenslag
Trump won dinsdagnacht opnieuw voorverkiezingen in vier staten (Florida, North Carolina, Illinois en Missouri), zag Marco Rubio uit de race stappen en heeft een grote voorsprong op senator Ted Cruz. Toch was er ook slecht nieuws voor de zakenman: in de winner-takes-all staat Ohio werd hij verslagen door gouverneur John Kasich.

Tussenstand republikeinen

Trump heeft nu 621 gedelegeerden achter zich. Het betekent dat de vastgoedmagnaat in het restant van de race rond de 55 procent van de gedelegeerden moet winnen:  een lastige klus met nog twee concurrenten.

De zakenman zegt er vertrouwen in te hebben dat hij de 1.237 zal bereiken. ‘Ik weet hoe ik zakelijke klussen moet klaren, en deze klus gaan we ook klaren.’

Lees ook: Medewerkers en insiders verklaren: Waarom is Donald Trump zo geliefd?