Premium Lock Achterstanden bij opleggen aanslagen flink ingelopen

04 december 2018Leestijd: 3 minuten

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) zijn de achterstanden bij de schenk- en erfbelasting in de tweede helft van 2018 drastisch verminderd door de genomen maatregelen. Het aantal nog te behandelen aangiften erfbelasting moet eind 2018 zijn teruggebracht tot 6.500.

Begin 2018 moesten er nog 20.400 aangiften erfbelasting worden afgehandeld, en de achterstanden groeiden tot juli alleen maar.

De staatssecretaris heeft onder meer een ‘zomertaskforce’ opgericht om zo snel mogelijk aanslagen op te leggen. In ongeveer vier maanden tijd is de achterstand verminderd van 21.200 aangiften in begin juli naar 9.600 op 9 november 2018.

Snel verwacht op basis van deze cijfers dat er eind december nog 6.500 aangiften wachten op een verdere behandeling. Dat is nog steeds een flink verschil met de normale ‘werkvoorraad’ aan het einde van een belastingjaar. Voor de erfbelasting is de werkvoorraad aangiften meestal rond de 5.000.

Regeling voor benadeelde erfgenamen

Erfgenamen die in de problemen komen door de vertraging kunnen een beroep doen op de tijdelijke ‘knelgevallenregeling’. Zij kunnen de fiscus vragen om de aangifte erfbelasting, of een verzoek om een voorlopige aanslag erfbelasting, sneller af te handelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.