Premium Lock Snel wil rentevergoeding bij bezwaar niet ‘eerlijker’ maken

29 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
'De Belastingdienst heeft blijkens de jurisprudentie de bedrijfsopvolgingsregeling tegen heug en meug uitgevoerd.' Foto: ANP.

Volgens staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) speelt de hoge belastingrente geen rol bij het (niet) indienen van een bezwaar. De invorderingsrente kan wel een belemmering zijn voor het maken van bezwaar, maar Snel gaat die regeling niet aanpassen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Een belastingplichtige betaalt niet meer belastingrente als hij bezwaar aantekent. De hoogte van de belastingrente is namelijk alleen afhankelijk van de vastgestelde belastingaanslag en het moment van vaststelling van de aanslag.

Het succesvol aantekenen van bezwaar kan leiden tot een lagere belastingrente doordat de aanslag wordt verlaagd. Bij het verliezen van een bezwaarprocedure blijft de belastingrente gelijk.

De regeling voor invorderingsrente is scheef

Een bezwaarprocedure heeft meestal wel gevolgen voor de verschuldigde invorderingsrente. De invorderingsrente, op dit moment (minimaal) 4 procent, begint te lopen als een belastingaanslag niet op tijd is betaald.

Vaak betaalt een belastingplichtige de aanslag nog niet omdat er nog een bezwaar loopt. Tijdens de bezwaarprocedure stijgt dan het bedrag aan invorderingsrente, zodat de belastingplichtige meer moet betalen. Als hij echter de aanslag al heeft betaald, en hiertegen succesvol bezwaar maakt, dan vergoed de fiscus alleen bij uitzondering invorderingsrente.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw