Miljoenennota

Ondernemers moeten 19 miljard terugbetalen

19 september 2018

In de Miljoenennota zit een fikse rekening voor ondernemers verstopt, die al snel 200.000 euro per persoon kan bedragen. Ondernemers die veel geld van hun bedrijf hebben geleend, moeten daarover plots belasting gaan betalen.

Dat blijkt uit een analyse door Elsevier Weekblad van de diverse stukken die op en rond Prinsjesdag bekend zijn gemaakt.

Honderdduizenden ondernemers keren zichzelf niet alleen salaris uit, of winst, maar lenen ook van hun bedrijf. Bijvoorbeeld om een (vakantie)huis te kopen, of te consumeren. Het kabinet wil deze leningen, als ze meer dan 500.000 euro bedragen, belasten alsof het een winstuitkering is. Nu zijn de leningen vaak niet belast, maar winst en salaris wel.

Miljarden aflossen

De maatregel gaat in 2022 in. Als ondernemers (zogeheten directeur-grootaandeelhouders (dga’s) aan de belastingheffing willen ontkomen, moeten zij de leningen voor die tijd afbouwen. Dat is moeilijk: in totaal moeten zij in drie jaar tijd 18,5 miljard euro aflossen. ‘Dat gaat moeilijk als het geld vast zit in stenen, of is opgegaan aan consumptieve bestedingen,’ zegt belastingexpert Arjo van Eijsden van EY. ‘Er zijn tal van ondernemers die miljoenen hebben geleend van hun eigen bv, maar niet per se heel veel geld op hun privérekening hebben staan om hun schuld aan de bv af te lossen.’

Zo’n 23.000 ondernemers worden door de maatregel geraakt. Net nu de economie aantrekt en zij dachten wat meer te kunnen uitgeven, moeten zij plots op zoek naar geld om de lening terug te betalen. Zij moeten gemiddeld 800.000 euro aflossen in drie jaar, of anders belasting betalen. Die belasting (box 2) bedraagt nu nog 25 procent, maar loopt op tot 26,9 procent in 2021). Als zij niets doen, hangt hun dus al snel een fiscale afrekening van 200.000 euro boven het hoofd.

Veel middelgrote en kleine ondernemers hebben al langere tijd het gevoel dat ‘Den Haag’ niet naar hen luistert en hen met extra belastingen opzadelt. Lees hier de analyse van Elsevier Weekblad: wie komt er nog op voor de kleine ondernemer?

Wat te doen?

Volgens Van Eijsden zijn er een paar opties voor ondernemers: het bedrag aflossen uit privémiddelen. Dan hoeft geen belasting te worden betaald, maar daalt de spaarrekening wel. Een andere optie is om de lening af te lossen door geld uit het eigen bedrijf te halen, maar in dat geval moet daarover box 2-belasting worden betaald en daalt het vermogen in het bedrijf. Wie niets doet en de lening zo laat, wordt alsnog aangeslagen voor box 2-belasting. De belastingadviseur van EY verwacht dat de maatregel tot rechtszaken zal leiden van ondernemers.

De fiscus maakt een uitzondering voor ondernemers die geld hebben geleend van hun eigen bedrijf om een eigen woning te kopen. In totaal verwacht de Belastingdienst dat ondernemers volgend jaar 1,8 miljard euro overmaken naar de fiscus vanwege de maatregel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.