woekerpolisaffaire Premium Corner

Hoekstra vindt niet dat het Kifid te langzaam werkt

04 juli 2018

De Kamer wil weten of de verzekeraars en het Kifid genoeg hebben gedaan, en doen, om consumenten met een woekerpolis te helpen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) kan nog geen duidelijk antwoord geven op de Kamervragen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Verzekeraars hebben sinds de woekerpolisaffaire een zogenoemde activeringsplicht. Zij moeten contact opnemen met alle klanten aan wie zij een beleggingsverzekering hebben verkocht en zorgen dat die klanten een beslissing (kunnen) nemen over hun beleggingsverzekering.

Er zijn bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) ruim zevenhonderd klachten binnengekomen over beleggingsverzekeringen met verborgen kosten. Maar het Kifid is nog steeds niet klaar met de afhandeling van deze klachten en gedupeerden moeten lang wachten op duidelijkheid.

AFM is nog bezig met het vaststellen van de activeringsscores

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert of een verzekeraar voldoende doet om zijn klanten te ‘activeren’ en stelt een activeringsscore vast.

Een verzekeraar hoeft er niet voor te zorgen dat alle klanten daadwerkelijk een keuze maken voor hun beleggingsverzekering. Als hij sommige klanten niet kan bereiken, of bepaalde klanten geen beslissing willen nemen, dan heeft dit geen gevolgen voor de activeringsscore. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat er voldoende is gedaan om deze ‘restcategorie’ tot een keuze te bewegen. De restcategorie mag niet groot zijn, het moet gaan om een zeer beperkt percentage van het totaalaantal klanten.

Eind 2017 bleek dat twee van de negentien verzekeraars niet volledig voldeden aan hun activeringsplicht, zij moesten de problemen vóór 1 april 2018 oplossen.

De AFM controleert op dit moment of de verzekeraars nu wel voldoen aan de wettelijke regels. Minister van Financiën Wopke Hoekstra kan dus nog niet zeggen of alle verzekeraars zich aan de activeringsplicht houden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.