vervroegd aflossen Premium Corner

Hoekstra onderneemt zelf geen actie tegen te hoge boeterente

26 juli 2018

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) is teleurgesteld dat nog niet alle hypotheekverstrekkers voldoen aan de wettelijke eisen, maar hij gaat zelf niets doen aan de te hoge boeterente. Dat is een taak voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De AFM stelde in juni vast dat een aantal kredietverstrekkers nog steeds te hoge vergoedingen rekenen voor de vervroegde aflossing van een hypotheeklening. Uit dit onderzoek bleek ook dat alle kredietverstrekkers onvoldoende informatie geven over de berekening van de verschuldigde vergoeding.

Volgens Hoekstra hebben de hypotheekaanbieders voldoende tijd gehad om hun rekenmethoden en informatievoorziening aan te passen. De strengere Europese regels gelden immers al vanaf 14 juli 2016, en de AFM heeft op 20 maart 2017 een leidraad voor de berekening van de boeterente gepubliceerd.

Drie hoofdoorzaken voor het niet voldoen aan de wettelijke eisen

Er zijn bij de onderzochte hypotheekaanbieders allemaal verschillende dingen misgegaan, de gemaakte fouten variëren zelfs per dossier. De AFM kan echter wel drie algemene oorzaken voor de verkeerde berekeningen aanwijzen, namelijk:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.