erf- en schenkbelasting Premium Corner

ICT-debacle: Snel wil geen schuldige aanwijzen

21 juni 2018Leestijd: 2 minuten

De fiscus is miljoenen euro’s misgelopen doordat het nieuwe ICT-systeem voor de erf- en schenkbelasting nog steeds niet af was. De vervanging van het systeem kost intussen ook steeds meer geld. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft opnieuw om opheldering gevraagd.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Omtzigt wil vooral weten wie bij de Belastingdienst verantwoordelijk is voor deze enorme inschattingsfout. Het Kamerlid heeft tientallen vragen gesteld over de precieze gang van zaken, maar hij schiet er niet veel mee op.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) beantwoordt de vragen, maar verschaft de Kamer weinig tot geen nieuwe informatie.

Kamer kan stukken voor intern beraad niet inzien

Snel ontkent dat de problemen met de vervanging van het ICT-systeem voor de erf- en schenkbelasting al veel eerder bekend waren. In het voorjaar van 2017 bleek dat de vertraging was onderschat, maar de echte omvang van de problemen werd pas in het najaar duidelijk. Hij wist zelf pas vanaf 13 november 2017 dat de vervanging zeer grote vertraging zou oplopen. Ook zijn voorganger, Eric Wiebes (VVD), kon op geen enkele wijze voorzien dat 450 miljoen euro niet kon worden geïnd.

Het systeem voor de erfbelasting zal niet voor eind 2019 klaar zijn en het systeem voor de schenkbelasting niet eerder dan 2021.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.