Lezersvragen Premium Corner

Hoe kind met schulden fiscaal slim helpen?

08 mei 2018

Onze zoon heeft grote (renteloze) schulden bij enkele geldschieters en bij een bank en creditcardmaatschappij. We willen helpen met een schenking, maar liefst zonder flinke belastingaanslag. De eenmalige grote belastingvrije schenking heeft hij al ontvangen. Wat adviseert u? D.W., Amsterdam

Meld u aan voor het evenement Erven & Schenken in één dag

Hoe voorkomt u dat de Belastingdienst aan de haal gaat met uw erfenis? Hoe schenkt u zonder de kas van de belastingdienst te spekken? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ op 11 juni 2018 brengen wij u volledig op de hoogte.

Het antwoord wordt gegeven door Conny Weber, financieel en estate planner bij Tychè Groep en docent bij Dukers & Baelemans:

‘Uw zoon heeft bij een diverse partijen schulden. Vooral de rente van de creditcardmaatschappij is fors: ongeveer 15 procent op jaarbasis. Uw zoon kan gebruikmaken van de jaarlijkse vrijstelling voor de schenkbelasting, dit jaar 5.363 euro. Voor de grote schenkingsvrijstelling komt hij niet meer in aanmerking.’

Niet in staat schuld te betalen

‘De Successiewet kent nog een andere mogelijkheid. Van schenkbelasting is vrijgesteld een schenking die wordt ontvangen ‘door iemand die niet in staat is zijn schulden te betalen, indien en voor zover het verkregene strekt om de begiftigde daartoe in staat te stellen’.

Voorleggen aan inspecteur

‘Uit uw informatie lijkt dit van toepassing op uw zoon. Er is in dat geval geen maximum aan de hoogte van het vrijgestelde bedrag, mits het voor aflossing van de schulden wordt gebruikt. Ik adviseer de schenking onder voorwaarde van het kunnen gebruiken van de vrijstelling te doen en dit voor te leggen aan de belastinginspecteur.’

Renteloos lenen? Leg aflossing vast

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner