Premium Lock Geen hypotheekaftrek door helpen gescheiden vriendin

08 mei 2018Leestijd: 4 minuten
'De Belastingdienst heeft blijkens de jurisprudentie de bedrijfsopvolgingsregeling tegen heug en meug uitgevoerd.' Foto: ANP.

Een vrouw is in 2012 door haar werkgever uitgezonden naar België, en ze besluit haar gezin mee te nemen. Het gezin verhuist naar een huurwoning in België, hun eigen woning zetten ze te koop. De schoolvriendin van haar man is pas gescheiden, en zoekt een woning. Zij mag met haar twee kinderen in het huis wonen tot de verkoop.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Er gelden wel een aantal voorwaarden, maar de gemaakte afspraken zijn niet schriftelijk vastgelegd.

De schoolvriendin betaalt 200 euro per maand als bijdrage in de kosten van gas, water en elektriciteit. Ook houdt zij de woning in goede staat, en leidt eventuele kopers rond. Als het gezin terugkeert naar Nederland, dan moet zij de woning direct verlaten.

Het gezin blijft meer dan twee jaar in België

De gescheiden vriendin richt het huis in met haar eigen spullen, en schrijft zich drie weken later in bij de gemeente. Een paar maanden later trekt haar nieuwe partner, met medeweten van het gezin, ook in het huis, en schrijft zich in bij de gemeente. Begin 2013 gebruikt hij het adres – zonder toestemming – als postadres voor zijn nieuwe onderneming. Vanaf 4 mei 2014 is hij niet meer ingeschreven op het adres, op die datum eindigt ook de inschrijving van zijn onderneming.

Het gezin is ruim twee en een half jaar niet in hun eigen woning geweest, en de vrouw is pas vanaf 5 januari 2015 weer ingeschreven bij de gemeente. Er was een kleine uitzondering: haar echtgenoot heeft rond het overlijden van zijn vader in de woning overnacht. De schoolvriendin heeft toen bij haar ouders gelogeerd.

Uiteindelijk is de woning pas verkocht nadat het gezin weer terug was in Nederland. De vriendin heeft zich aan alle (mondelinge) afspraken gehouden. Ze heeft de woning ook direct verlaten, zodra haar dit gevraagd werd.

Belastingdienst weigert aftrek van de hypotheekrente

De vrouw wil tijdens haar uitzending naar België als een binnenlandse belastingplichtige worden behandeld, zodat zij (onder meer) de hypotheekrente kan aftrekken. Zij woonde in 2012 zeven maanden in België, en wil voor deze periode ruim 23.600 euro hypotheekrente aftrekken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw