Belastingstelsel

Oude werknemer draagt het meeste af aan fiscus

07 februari 2018Leestijd: 3 minuten

Het Nederlandse belastingstelsel is extreem afhankelijk van oudere werknemers. Zij betalen meer dan de helft van alle inkomstenbelasting. Geen wonder dat de politiek wil dat zij langer doorwerken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek door Elsevier Weekblad.

Schatkist vullen

Mensen tussen de 45 en 65 jaar oud, betaalden samen 46,1 miljard euro aan inkomstenbelasting in 2013. Dat is meer dan de helft van de 85,6 miljard euro aan inkomstenbelasting die in de schatkist vloeide. 2013 is het meest recente jaar waarvoor deze cijfers beschikbaar zijn.

Voor de grote bijdrage van deze groep aan de collectieve sector zijn enkele verklaringen. De groep oudere werknemers is veel groter dan de groep jonge werknemers. Er zijn 822 duizend mensen onder de 25 jaar aan het werk, en zo’n 3,5 miljoen mensen tussen de 45 en 65 jaar. Logisch dat die laatste groep een grotere bijdrage levert aan de schatkist.

Carrière

Maar ook relatief gezien dragen oudere werknemers veel bij. Wie de cijfers uitsplitst naar groepen van 5 jaar, ziet dat mensen onder de 25 jaar, relatief het minst belasting betalen. Zij moeten 11,6 procent van hun inkomen via de blauwe envelop afstaan aan de belastingdienst. Met het vorderen van de leeftijd stijgt dat percentage tot 23,5 procent van het inkomen voor 60- tot 65-jarigen.

Ook daar is een verklaring voor: gedurende de carrière maken veel mensen promotie, waardoor ze meer gaan verdienen. En hoe meer iemand verdient, hoe meer belasting hij moet betalen. De helft van de groep 45- tot 65-jarigen betaalt 12,1 duizend euro of meer aan inkomstenbelasting.

Gepensioneerden

Na het pensioen daalt dat bedrag snel. De helft van de mensen boven de 65 jaar, betaalt 2,7 duizend euro, of minder aan de fiscus. Dat komt onder meer omdat zij geen AOW-premie meer hoeven te betalen. Samen betalen de ouderen 10,9 miljard euro aan belasting, zo’n 13 procent van het totaal.

Als de overheid zo afhankelijk is van de belastinginkomsten van oudere werknemers, is het ook logisch dat de overheid graag ziet dat deze mensen blíjven werken. Het is zonde om iemand die gemiddeld 13 duizend euro belasting betaalt, met de VUT, of prepensioen te laten gaan.

Langer doorwerken

Diverse maatregelen (afschaffen VUT en prepensioen, hogere AOW- en pensioenleeftijd) hebben er voor gezorgd dat veel meer ouderen aan het werk zijn. Werkte in het derde kwartaal van 2007 nog maar iets meer dan een op de vier mensen van tussen de 60 en 65 jaar oud, tien jaar later is dat bijna verdubbeld, tot ruim een op de twee. Dat zijn allemaal mensen die als werkende veel meer belasting betalen, dan ze zouden betalen als vroeggepensioneerde.

Lees ook: Eerder stoppen met werken? Zo regelt u uw eigen vroegpensioen

Cover Elsevier Weekblad 46 2017
Cover Elsevier Weekblad 46 2017

Nog een voordeel: doordat er meer mensen werken, kan de last van de belasting door meerdere schouders worden gedragen. De belastinginkomsten namen tussen 2007 en 2013 volgens de CBS-cijfers met 16,5 procent toe. Maar de belastingdruk (het percentage van het inkomen dat aan belasting wordt betaald), nam in diezelfde periode met veel minder toe, 4,2 procent.

Voor Nederland als geheel is het goed dat mensen langer doorwerken, maar het wekt begrijpelijkerwijs wrevel op bij oudere werknemers. Zij moeten al de meeste belasting betalen, en juist daarom moeten ze langer doorwerken.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.