Problemen fiscus

Snel: tijdelijk geen rente over aanslag erfbelasting

30 november 2017Leestijd: 2 minuten

Nabestaanden mogen niet de dupe worden van de grote problemen bij de inning van de erfbelasting. Die loopt ‘ernstige’ vertraging op. Het bizarre gevolg daarvan is dat erfgenamen (meer) belastingrente  zouden moeten betalen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) vindt dat niet correct en heeft daarom besloten dat over alle aangiften die betrekking hebben op overlijdens vanaf 1 januari 2017 geen belastingrente in rekening wordt gebracht.

Nabestaanden die al rente hebben betaald, krijgen dat geld van de Belastingdienst terug. De maatregel geldt ‘zolang als nodig is’, schrijft Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

Op sociale media wordt door boze erfgenamen geklaagd dat de fiscus de rente in rekening brengt, terwijl zij op tijd aan hun verplichtingen voldaan hebben. ‘Diefstal’, wordt dat genoemd.

Boetekleed

D66’er Snel trekt in de brief het boetekleed aan. ‘Bovenal besef ik dat dit voor belastingplichtigen, die een dierbare hebben verloren, vervelend is.’ De belasting zelf wordt later geïnd.

De Belastingdienst kan door automatiseringsproblemen dit jaar 450 miljoen euro aan erf- en schenkbelasting niet innen. Het opzetten van het nieuwe ICT-systeem is complexer dan voorzien, meldt Snel.

Belastingrente?

De regels voor het in rekening brengen van belastingrente zijn ingewikkeld, en leiden volgens Snel ‘veelvuldig tot onbegrip’ bij erfgenamen. De rente bedraagt 4 procent. Ook wanneer mensen op tijd aangifte doen, kan toch rente verschuldigd zijn.

In principe betalen erfgenamen belastingrente vanaf acht maanden na het overlijden tot zes weken na de datum van de aanslag. Maar op die regel zijn uitzonderingen. Voorbeelden vindt u hier op de site van de Belastingdienst.

Ook volgend jaar

Niet uitgesloten is dat de problemen ook volgend jaar en later nog spelen. het systeem om de erfbelasting af te handelen is eind 2019 klaar, het systeem voor de schenkbelasting pas in 2021.

Het oude systeem kan kennelijk alleen gebruikt worden voor aangiften tot en met 2016. Het merendeel van de mensen die aangifte voor de erfbelasting hebben gedaan in 2017, krijgt begin 2018 pas een aanslag.

Redelijkheid

Snel zegt de Kamer verder toe onderzoek te zullen doen naar de ‘redelijkheid, billijkheid en rechtvaardigheid’ van de belastingrente die wordt geheven over de erfbelasting. De Tweede Kamer drong daar bij de staatssecretaris op aan.

Lees ook ons coververhaal: 25 vragen over de erfenis

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.