Zwart geld

Inkeerregeling toch niet helemaal afgeschaft

24 november 2017Leestijd: 1 minuut

Belastingplichtigen die binnen twee jaar een fout in hun aangifte rechtzetten, krijgen toch niet automatisch een boete. Een Kamermeerderheid heeft een streep gezet door dat plan. Alleen zwartspaarders worden harder aangepakt.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Volgens het Belastingplan voor 2018 zou er altijd een boete worden opgelegd als iemand zijn aangifte eigener beweging verbetert. Het kabinet wil zo fraude aanpakken. Een belastingplichtige ontloopt nu in principe zijn straf als hij zelf binnen twee jaar aan de bel trekt.

De Kamer vindt dat belastingplichtigen door de nieuwe regel te hard worden aangepakt. Het fiscaal stelsel is complex en een vergissing is snel gemaakt. Wie een fout zelf rechtzet, moet niet meteen een boete krijgen.

Zwart geld

De compassie van de Kamer geldt niet voor zwartspaarders. De Kamer vindt het een goed signaal dat ‘het niet aangeven van buitenlands vermogen niet onbestraft blijft’. De inkeerregeling moet daarom uitsluitend verdwijnen voor verzwegen buitenlands vermogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.