Willem Vermeend: ‘Belasten fictief rendement box 3 niet meer nodig’

01 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Willem Vermeend, ex-staatssecretaris van Financiën - Foto: ANP

Het is niet langer nodig om bij de vermogensrendementsheffing uit te gaan van een fictief rendement van 4% in box 3. Dat zei Willem Vermeend, die als staatssecretaris van Financiën het systeem ontwierp, tijdens het evenement Grip op je Vermogen, dat 6 oktober plaatshad in het World Forum in Den Haag.

Naast de bijdrage van Vermeend waren er toespraken van onder anderen Laurentien van Oranje en astronaut André Kuipers, en een interview met Jan Terlouw. Grip op je Vermogen is een initiatief van Elsevier Weekblad en ING.

Vermeend deed zijn uitspraak in een paneldiscussie. Volgens de voormalig bewindsman was het belasten van reële rendementen op vermogen in zijn tijd technisch gezien onmogelijk en koos hij daarom voor een fictief rendement. Dat ligt nu op 4%, waarvan de overheid 1,5 procentpunt als belasting heft. Op dit moment geldt deze heffing voor vermogens vanaf €25.000. Het nieuwe kabinet zou van plan zijn om de grens op te trekken naar €30.000.

Op de vraag of het in deze tijd wél technisch mogelijk is om reële in plaats van fictieve rendementen te belasten, antwoordde Vermeend: ‘Nu wel. Toen had ik de technologie nog niet.’ De voormalig bewindsman erkende dat hij met het door hem geïntroduceerde systeem vooral spaarders had benadeeld, en dat aandeelhouders er veel minder door waren getroffen.

Grootste editie ooit

De elfde editie van Grip op je Vermogen was met ruim 3000 deelnemers de grootste ooit. Het was ook de eerste versie van het geliefde beleggersevenement dat was opgezet volgens de zogenoemde festival-opzet. De bezoeker kon zelf het programma samenstellen uit een breed aanbod. Het thema van de dag, Hollands Welvaren, was opgebouwd rond het gegeven dat de aantrekkende economie Nederlanders enerzijds steeds positiever maakt over de toekomst, maar dat er ook een zeker onbehagen in de samenleving heerst als gevolg van de toenemende geopolitieke spanningen in de wereld en de razendsnelle technologische ontwikkelingen.

Workshops

Behalve de toespraken, waren er voor verdieping op individueel niveau zoals altijd de workshops. Zoals De psychologie van beleggen van NN Investment Partners, Duurzaam én een goed rendement van BNP Paribas Asset Management en Zeg rente, wat doet u met mijn spaargeld en Vooruitzichten economie en financiële markten van ING benadrukten welke rol beleggingen kunnen spelen en hoe vermogen toekomstbestendig kan worden gemaakt.

Elsevier Weekblad, Beleggers Belangen en ING boden daarnaast 1-op-1 sessies met experts over thema’s als pensioenen, obligaties, dividendbeleggen, hypotheken en alle andere vragen op het gebied van vermogen.

Ludieke elementen waren te vinden in een beursspel, waarbij de prijs van een kopje koffie werd gekoppeld aan de AEX-index. Bezoekers konden hun stressbestendigheid laten meten, deelnemen aan een wijnproeverij, plaatsnemen in een mini virtual reality bioscoop en deelnemen aan silent talkshows. Ook de aanwezigheid van food trucks en themapleinen benadrukten de ‘festival’-opzet.