Robbert de Witt

Inreisverbod: tevreden Trump krijgt zijn gelijk

27 juni 2017

In een rechtsstaat als de Verenigde Staten hebben niet de tegenstanders van de president het laatste woord, maar het Hooggerechtshof. Gelukkig maar, vindt Robbert de Witt.

De negen rechters van het Hooggerechtshof, de hoogste juridische instantie in de Verenigde Staten, hebben president Donald Trump een flinke opsteker gegeven.

Zij oordeelden dat het beroep van de regering tegen een onmiddellijke opschorting van het inreisverbod door federale rechters eerder dit jaar, in oktober in behandeling wordt genomen. En dat het inreisverbod intussen per direct weer van kracht mag zijn.

Het Hof vindt wel dat er een cruciale uitzondering moet komen op het inreisverbod voor bezoekers uit Somalië, Jemen, Sudan, Iran, Irak en Syrië: personen die een ‘bona fide relatie’ hebben met mensen of instituties, mogen nog wel naar binnen.

Het gaat hierbij om bijvoorbeeld Iraniërs die een greencard hebben, omdat ze voor een Amerikaans bedrijf werken. Of om een Libiër die familie in de Verenigde Staten heeft met een Amerikaanse paspoort.

‘Moslimban’

Eigenlijk heel logische uitzonderingen, hoewel de wat vage omschrijving ongetwijfeld weer tot nieuwe rechtszaken zal leiden. Hier en daar wordt al gesuggereerd dat ngo’s vluchtelingen uit een van de zes landen op papier in dienst kunnen nemen, zodat ze een uitzondering op het verbod kunnen claimen.

Het inreisverbod van Trump werd ontvangen met een wervelstorm aan kritiek – zelfs in Nederland gingen politici, wetenschappers en andere Trump-haters het Malieveld op

Al snel heette de maatregel een ‘moslimban’ – hoewel het inreisverbod niets betekende voor de miljoenen bezoekers uit de tientallen andere moslimlanden. Zoals ook voorbij werd gegaan aan het feit dat de zes moslimlanden al waren aangewezen door de regering van Trumps voorganger Barack Obama.

Dankbaar

Extra fijn voor Trump is dat de rechters unaniem waren. Dat het Hof wordt gedomineerd door conservatieve – dus pro-Trump- rechters, heeft blijkbaar geen rol gespeeld bij hun oordeel. ook de vier meer progressieve rechters schaarden zich achter het oordeel.

Dat betekent niets anders dan een grote morele overwinning voor de regering-Trump. Zoals Trump zelf twitterde: ‘Heel dankbaar voor de 9-0 zege in het Hooggerechtshof.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het kan natuurlijk in oktober voor Trump nog helemaal verkeerd uitpakken. Maar zo gaat dat nu eenmaal in een goed functionerende rechtsstaat, wat Amerika ondanks het gesomber van de Trump-critici, natuurlijk nog steeds is.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.