Premium Lock Ron DeSantis is het zonnetje voor rechts Amerika

11 november 2022Leestijd: 3 minuten
Ron DeSantis wist overtuigend af te rekenen met Democraat Charlie Crist. Foto: Giorgio Viera/AFP

Veel aandacht ging uit naar de toch tegenvallende resultaten van rechts bij de tussentijdse verkiezingen in Amerika. Maar de klap die Republikein Ron DeSantis in Florida uitdeelde aan links, zal nog flink nadreunen bij de Democraten. De overweldigende winst van de gedoodverfde presidentskandidaat, die Trump zenuwachtig maakt, belooft een zonnige toekomst voor rechts, schrijft Robbert de Witt.

Het is een nogal luie analyse die je veel hoort onder Amerika-deskundigen. Al jaren menen zij dat het op termijn afgelopen is met de Republikeinse Partij. Want die partij wordt nog altijd geleid door blanke mannen op leeftijd, die zich richten op de krimpende groep blanke Amerikanen. Terwijl door de permanente immigratie de meerderheid van blank Amerika straks verleden tijd is en minderheden zich beter zouden kunnen vinden in de progressieve opvattingen van de Democraten. Als de Republikeinen zichzelf niet aantrekkelijk kunnen maken voor nieuwkomers, dan zullen de Democraten verkiezing op verkiezing winnen.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

De werkelijkheid is anders. Ten eerste is het natuurlijk onwaarschijnlijk dat in een tweepartijensysteem één partij steeds maar zal winnen. Op een gegeven moment sluipt zelfvoldaanheid de partijgelederen binnen en straffen kiezers de arrogantie van de macht af.

Geen feit dat immigranten dezelfde normen en waarderen koesteren als de Democraten

Bovendien is het helemaal geen feit dat immigranten dezelfde normen en waarden koesteren als de Democraten. Democraten zijn voor open grenzen, maar dat geldt niet zonder meer voor reeds gearriveerde immigranten. Closing the door behind you heet dat: als je eenmaal binnen bent in het beloofde land, wil je geen nieuwe concurrenten. Ook wat betreft sociale kwesties zijn immigranten – zeker die uit het katholieke Midden- en Zuid-Amerika – helemaal niet zo links. Ze zijn niet per definitie voor het homohuwelijk, voor ruimere abortuswetgeving of voor euthanasie. En terwijl veel Democraten sinds de dood van George Floyd politiekorpsen racistisch vinden, willen immigranten, die vaak in armere wijken wonen, juist dat de politie hard optreedt tegen criminaliteit. En dus voelen ze zich steeds vaker thuis bij de Republikeinen.

Precies met deze thema’s versloeg de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis vorige week met overmacht zijn Democratische tegenstander in Florida. Veel aandacht ging uit naar de toch tegenvallende resultaten van rechts bij die tussentijdse verkiezingen. Maar de klap die Republikein DeSantis uitdeelde aan links, zal nog flink nadreunen bij de Democratische strategen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw