De Blik van Rik

De snelst groeiende sport in Amerika

11 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

Lacrosse: een bron van ruig vermaak voor een spectaculair groeiend aantal Amerikanen. De beoefenaars komen meestal uit de gegoede kringen.

Schijn bedriegt, nergens méér dan bij lacrosse. Naar de plaatjes te oordelen en enkele, vaak vergeelde foto’s, leek het mij altijd een spel voor incarnaties van Prikkebeen en zijn lieve zuster Ursula die, gesteund door negen metgezellen en elf metgezellinnen, met een aan een stok bevestigde netje jacht op vlinders maakten. Het voetvolk van de grote  vlinderliefhebber Vladimir Nabokov als het ware.

Nu ik deze zomer een wedstrijd lacrosse heb gezien, moet ik erkennen dat ik er met mijn indrukken ver naast zat. Lacrosse is in werkelijkheid  een soort ijshockey, maar dan op gras: een tamelijk ruige contactsport waarbij zeker onder de mannen geregeld pittige blessures (hersenschuddingen) voorkomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Regels waren er niet

Het spel werd voor het eerst gespeeld door de Algonquin-indianen in de Saint Lawrence Valley. De Mohawks noemden het ‘kleine oorlog’ en het diende inderdaad als voorbereiding op een grote oorlog. Het speelterrein kon enkele vierkanten kilometers beslaan,  de open ruimten tussen twee dorpen. Regels waren er niet, behalve dat de bal van hertenleer nooit met de hand mocht worden aangeraakt. Het aantal deelnemers varieerde van honderd tot honderdduizend.

In de zeventiende eeuw schreef een Franse missionaris voor het eerst naar huis over  een spel dat hij la crosse, de stick, noemde. Twee eeuwen later kwam in Amerika en Canada de moderne, minder gewelddadige versie in zwang, al mag er nog altijd keihard op de stick van een tegenstander worden geslagen. In 1904 en 1908 was lacrosse een olympische sport. Bij de Spelen van 1928 in Amsterdam werd nog slechts een demonstratiewedstrijd gehouden.

Uit de gegoede kringen

Toch is lacrosse in de Verenigde Staten de snelst groeiende teamsport. De beoefenaars komen meestal uit de gegoede kringen en rond het millennium was slechts 1,3 procent van de spelers in de hoofdklasse zwart.

Rosabelle Sinclair, die in Schotland al had gespeeld, legde in 1926 de grondslag voor het lacrosse bij vrouwen toen ze op de Bryn Mawr School in Baltimore een schoolteam op de been bracht. De belangstelling voor de sport nam vooral onder keurige meisjes zonder tatoeages een hoge vlucht. De bakermat lag dus in Maryland en in die staat zijn naar verhouding nog altijd de meeste vrouwelijke beoefenaars  van het lacrosse-spel te vinden.

Lacrosse was dus niets geweest voor Prikkebeen met zijn broze beendergestel, laat staan voor diens vliesvleugelige zuster Ursula, maar het is wel een bron van ruig vermaak voor een spectaculair groeiend aantal Amerikanen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.