Mormoonse kerk is religie en miljardenbedrijf

29 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
De Mormoonse tempel in het centrum van Salt Lake City.

Voor de aanhangers van het mormonisme, een van Amerika’s snelst groeiende religies, is geld geen vies woord. Vanuit Salt Lake City opereert de kerk tevens als miljardenbedrijf.

In Utah is het mormoonse geloof overal aanwezig. In elke hotelkamer vind je een Book of Mormon, hun bijbel. In Salt Lake City, de hoofdstad van de staat, zijn de tempels en enorme kantoorgebouwen van de kerk niet te missen. Maar er is meer aan de hand. Bijna het hele stadscentrum blijkt gefinancierd of in bezit van mormonen, van het bankgebouw tot de nieuwe mega-mall.

Het mormonisme is een tak van het christendom, gebaseerd op het Book of Mormon (1830), geschreven door oprichter Joseph Smith jr., dat zich afspeelt in de Verenigde Staten. Wat het typisch Amerikaans maakt, is dat het geloof een drang naar geld niet afkeurt. Sterker nog, de kerk en haar aanhangers omarmen het kapitalisme.

Een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de mormoonse kerk is het ledenbestand. Gelovigen moeten elk jaar 10 procent van hun inkomsten afstaan. Dat geld wordt via dochterondernemingen geïnvesteerd in zaken die op het oog niets met geloof te maken hebben.

De precieze zakelijke banden houdt de kerk geheim. Wat wel bekend is: de kerk bezit een winkelcentrum in Salt Lake City (waarde omgerekend 1,75 miljard dollar), stukken grond in Australië, Canada en Brazilië, een verzekeraar, televisiekanalen, radiostations, kranten en aandelen in fastfoodrestaurants.

Kerkleiders vinden dat dit prima te verdedigen valt. In een interview met de Salt Lake Tribune vertelt de CEO van een dochteronderneming van de kerk dat ze ‘niet alleen naar het spirituele kijken, ook naar het wereldlijke’. Het is net zo goed om geld te geven aan de armen als een miljoen dollar te verdienen, als met dat geld het werk van God wordt gedaan. De winst kan bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe gelovigen te werven.

Dat gaat ze overigens goed af. Er zijn naar schatting al meer dan 17 miljoen mormonen, ook steeds meer buiten de Verenigde Staten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.