Noord-Korea

Trump dreigt met onheilspellende ‘fase twee’ na nieuwe sancties Noord-Korea

24 februari 2018

Amerika kondigt het grootste sanctiepakket tot nu toe aan voor Noord-Korea. Als het regime van Kim Jong-un de nucleaire ontwikkeling niet staakt, volgt ‘fase twee’, waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump.

‘Dat kan hele, hele nare gevolgen hebben voor de wereld,’ zei een dreigende Trump vrijdag.

Amerika wil Noord-Koreaanse smokkelactiviteiten blokkeren

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft sancties opgelegd aan een persoon, 27 bedrijven uit onder meer China, Hong Kong en Singapore, en 28 schepen die zaken zouden doen met Noord-Korea.

Volgens onze columnist
Roberta A. Haar: ‘Waarom deze peuterpresident iedereen bedwelmt’

Ook komen de Verenigde Staten met een zwarte lijst onder aparte sancties van de Verenigde Naties (VN), waarmee de ‘illegale maritieme smokkelactiviteiten’ van Noord-Korea moeten worden getorpedeerd. Daarmee zou het regime van Kim ‘olie willen bemachtigen en kool willen verkopen’.

 

Het is Noord-Korea recent gelukt om langeafstandsraketten met kernkoppen te ontwikkelen, die het Amerikaanse vasteland zouden kunnen bereiken. De Amerikanen willen de nucleaire ontwikkeling van Noord-Korea stoppen, en Trump heeft zich meermaals in dreigende taal uitgelaten.

Noord-Korea voerde meermaals rakettest uit

‘Als de sancties niet werken, moeten we naar fase twee,’ zei Trump. ‘Fase twee is iets heel ruigs, en kan hele nare gevolgen hebben voor de wereld. Maar hopelijk zullen de sancties gewoon werken,’ aldus de Amerikaanse president.

Ondanks sancties van de Amerikanen en de VN, lanceerde Noord-Korea het afgelopen jaren verschillende testraketten. Het regime van Kim verdedigt de nucleaire ontwikkeling steevast met het argument dat het nodig zou zijn om het land te beschermen tegen Amerikaanse agressie. De laatste Noord-Koreaanse rakettest was meer dan twee maanden geleden.

De Olympische Winterspelen in Pyeongyang werden door zowel Noord- als Zuid-Korea gepresenteerd als kans om nader tot elkaar te komen, maar de wederzijdse provocaties gaan ondertussen dus gewoon door.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.