Zuid-Korea prijst Trump om aanpak Noord-Korea

10 januari 2018Leestijd: 2 minuten
USA TRUMP - Foto: AFP

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in spreekt lovende woorden over de Amerikaanse president Donald Trump. Hij vindt dat Trump alle credits moet krijgen voor het gesprek tussen Noord- en Zuid-Korea, dat dinsdag is gevoerd.

De regeringen in Seoul en in Pyongyang spraken dinsdag af dat verdere dialoog nodig is om de onderlinge problemen op te lossen.

Volgens Moon is het gesprek waarschijnlijk het resultaat van ‘de door Amerika geleide sancties en druk’. De afgelopen maanden waren het toneel van veel verbaal gedreig tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De harde taal leidde in eerste instantie tot angst voor een escalerend conflict, maar Moon lijkt er nu dankbaar voor te zijn. Hij benadrukt dat het doel van Zuid-Korea nog altijd ‘volledige denuclearisatie van het Noorden’ is.

Noord-Korea wil niet met Zuid-Korea praten over wapens

Zuid-Korea wil de sancties tegen Noord-Korea mogelijk opschorten, zodat de dictatuur een delegatie kan sturen naar de Olympische Spelen in Pyeongchang, die van 9 tot 25 februari worden gehouden. Die delegatie zal bestaan uit atleten, supporters, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

Maar Noord-Korea gaf dinsdag aan niet met ‘onze broeders’ in Zuid-Korea te willen praten over zijn kernwapenprogramma, juist omdat eventuele nucleaire wapens bedoeld zijn tegen Amerika. Het zaait twijfel over het succes van eventuele vervolggesprekken.

Meer over de gesprekken tussen Zuid- en Noord-Korea
‘Stupide om Noord-Korea toe te laten tot Winterspelen’

Moon waarschuwde dat als Noord-Korea opnieuw met provocaties komt, of als de pogingen tot verzoening onoprecht blijken,  nieuwe sancties niet worden uitgesloten.

Geen militaire ingreep

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdag weten ‘op het juiste moment en onder de juiste omstandigheden’ open te staan voor gesprekken met de regering van Kim, maar wel met het expliciete doel om de ontwikkeling van nucleaire wapens in Noord-Korea te stoppen. Volgens de regering van Trump zal er ‘geen militaire ingreep’ zijn zolang gesprekken tussen de beide Korea’s worden gevoerd.

Trump zei ook dat vicepresident Mike Pence de delegatie aanvoert die naar de aanstaande Olympische Spelen in Pyeongchang gaat. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dat er geen plannen zijn voor een ontmoeting tussen de eigen delegatie en die van de Noord-Koreanen. Zij hebben kenbaar gemaakt ook een afvaardiging naar de Spelen te willen sturen.