Zuid-Korea: Trump, val niet aan zonder onze toestemming

16 november 2017Leestijd: 2 minuten
Choo Mi-ae, voorzitter van de regeringspartij van Zuid-Korea - EPA

De voorzitter van de Zuid-Koreaanse regeringspartij, Choo Mi-ae, heeft woensdag een strenge waarschuwing afgegeven aan het adres van de Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikanen mogen Noord-Korea ‘onder geen beding’ aanvallen zonder toestemming van hun bondgenoot Zuid-Korea.

Choo zei dit voorafgaand aan een ontmoeting met de president in Washington.

Trump zei een paar uur daarvoor dat nog steeds ‘een politiek van maximale druk’ moet worden uitgeoefend ten opzichte van Noord-Korea. Daarin zou hij naar eigen zeggen tijdens zijn recente Azië-reis overeenstemming hebben bereikt met Japan en Zuid-Korea.

Roy Moore wordt belaagd, maar wil niet wijken

Lees ook dit stuk van Amerika-kenner Derk-Jan Eppink: 

 

>> Rechter brengt Trumps kerstcadeau in gevaar

Aanpak tegen Kim Jong-un van de baan

Trump herhaalde dat de eerdere aanpak van het regime van Kim Jong-un, die steeds is mislukt, niet langer wordt gehanteerd. Dat zou hij ook hebben gezegd tegen de president van China, Xi Jinping, tijdens zijn staatsbezoek aan dat land.

Het hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten in het gebied van de Stille Oceaan, admiraal Harry Harris, zei donderdag tegen de Japanse minister van Defensie dat diplomatie ten aanzien van Noord-Korea moet worden ondersteund met een ‘geloofwaardige militaire macht’.

‘Oorlog niet onder de opties’

Volgens Zuid-Korea maant Trump tot kalmte. ‘President Trump benadrukt vaak dat hij alle opties openhoudt,’ zei Choo tegen een denktank uit Washington. ‘We willen zeker weten dat de optie van een nieuwe oorlog daar niet onder valt. We moeten streven naar een vreedzame oplossing voor de situatie, op elke manier en binnen handbereik.’

Tijdens zijn bezoek aan Seoul vorige week waarschuwde Trump nog dat hij bereid was om het volledige arsenaal van de militaire macht van de Verenigde Staten te gebruiken om elke aanval te stoppen.

Het regime in Pyongyang toont vooralsnog weinig interesse in onderhandelingen, in elk geval niet totdat Noord-Korea een kernraket heeft ontwikkeld die het vasteland van de Verenigde Staten kan bereiken.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!