Na actie Trump houdt Noord-Korea ‘nucleair zwaard stevig vast’

22 november 2017Leestijd: 2 minuten
Kim Jong-un in een tractor - Foto: AFP

Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reageert op de nieuwste maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij besloot maandag om Noord-Korea op de lijst van staatssponsoren van terrorisme te zetten. ‘Een serieuze provocatie,’ aldus Noord-Korea.

Noord-Korea ontkent alle betrokkenheid bij terreuractiviteiten en noemt de plaatsing op de lijst een ‘absurditeit’, meldt het staatspersbureau KCNA woensdag.

Noord-Korea houdt ‘kostbare, nucleaire zwaard stevig vast’

‘Dit is een serieuze provocatie en een gewelddadige inbreuk op ons eervolle land,’ aldus een verklaring van een woordvoerder van de Noord-Koreaanse regering. Ook kwam daar direct een nieuwe dreiging bij: ‘We houden ons kostbare nucleaire zwaard nog steviger vast.’

Trump maakte de nieuwe maatregel maandag bekend. Daarmee werden ook nieuwe sancties tegen het land aangekondigd. ‘Dit had jaren geleden al moeten gebeuren,’ zegt Trump over de maatregel om Noord-Korea op de lijst van staatssponsoren van terrorisme te zetten. Noord-Korea ontwikkelt raketten en kernwapens in weerwil van sancties van de Verenigde Naties. Noord-Korea werd in 2008 van de lijst gehaald door de toenmalige president George W. Bush.

Amerika wil Noord-Korea nog verder isoleren

Op dinsdag kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën de nieuwe sancties aan: er komen sancties tegen één persoon, dertien bedrijven en twintig schepen die voor een aantal miljoen dollar handel drijven met Noord-Korea. ‘We zijn vastberaden om de economische druk op te voeren om Noord-Korea verder te isoleren van externe bronnen van handel en omzet,’ verklaarde de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

Meer over Noord-Korea
Het geheime leven van Kim Jong-un

Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft twee raketten over Japan heen geschoten en gezegd een raket te willen bouwen waarmee het Amerikaanse vasteland kan worden geraakt, aldus Trump ter rechtvaardiging van de herplaatsing van het land op de lijst. De Amerikaanse president is net terug van een twaalfdaagse reis door Azië, waarbij hij met diverse staatshoofden sprak over Noord-Korea.

Het plaatsen van Noord-Korea op de lijst van staatssponsoren is vooral een symbolische stap, omdat alle sancties die tot dusver aan Noord-Korea zijn opgelegd weinig hebben uitgehaald. Wel wekt Trump hiermee opnieuw de toorn van Noord-Korea, dat geregeld op sancties reageert met nieuwe rakettesten.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!