Noord-Korea

Druk op Noord-Korea neemt van alle kanten toe

19 september 2017Leestijd: 2 minuten

Noord-Korea heeft het diplomatiek zwaar te verduren. Het regime kreeg al nieuwe sancties opgelegd door de VN-Veiligheidsraad en Kuweit besloot de Noord-Koreaanse ambassadeur het land uit te zetten. Maandag volgde Spanje.

De Noord-Koreaanse afgevaardigde moet voor het einde van de maand vertrekken, omdat Noord-Korea blijft weigeren zijn nucleaire programma in te tomen. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: ‘Vandaag (maandag, red.) is de Noord-Koreaanse ambassadeur op de hoogte gebracht van de beslissing dat hij wordt beschouwd als persona non grata. Daarom moet hij hier stoppen met zijn werk en het land verlaten voor 30 september.’

Eerder besloot Kuweit hetzelfde te doen. Kim Jong-un heeft in Nederland geen diplomatieke vertegenwoordiging.

Alle opties liggen op tafel

Alle ogen zijn dinsdag gericht op de Amerikaanse president Donald Trump, die een toespraak zal houden voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Wat zegt hij over het geëscaleerde conflict? Volgens nieuwszender CNN zal hij dictator Kim Jong-un de oren wassen en oproepen tot collectieve actie tegen regimes als het Noord-Koreaanse (en Iraanse), aldus CNN. Alle opties liggen op tafel, zei Trump eerder. Ook militaire, waar zijn minister van Defensie James Mattis maandag nog eens fijntjes op wees.

Zonder in detail te treden hintte Mattis op het gebruik van de Amerikaanse slagkracht. Volgens hem liggen er militaire opties op tafel waarbij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kan worden gespaard. De vrees is groot dat als het tot een gewapend conflict komt, de miljoenenstad van de aardbodem wordt geveegd door Kims raketten. Maar hoe dit scenario er precies uitziet, wilde Mattis niet zeggen, schrijft persbureau Reuters.

Ook China en Rusland slaan de handen ineen

China en Rusland gingen eerder akkoord met nieuwe sancties tegen Noord-Korea, hoewel deze een stuk minder ingrijpend zijn dan het Witte Huis wenste. China, dat de Noord-Koreanen lang de hand boven het hoofd heeft gehouden, ziet vooralsnog geen reden om militair in te grijpen. Volgens Peking moet de crisis rond het atoomprogramma vreedzaam worden opgelost. Wel zal China zich houden aan de sancties van de VN-Veiligheidsraad.

Er is nu een importverbod op aardgas van kracht en de import van ruwe en bewerkte olie wordt aan banden gelegd. China voerde dinsdag overleg met Rusland over de kwestie. Woensdag begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea hun gezamenlijke militaire oefening als waarschuwing aan Pyongyang. Ook China en Rusland oefenen samen, niet ver van de Russische havenstad Vladivostok, relatief dicht bij de Noord-Koreaanse grens.

Acht Nederlanders keken Poetin in de ogen en duiden zijn karakter. ‘Hij is als Russisch ijs en dat is keihard.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.