Nieuwe Hollywood-kopstukken beschuldigd van seksuele intimidatie

18 oktober 2017Leestijd: 4 minuten
Harvey Weinstein - AFP

Na het misbruikschandaal rondom de gevallen Hollywoodbaas Harvey Weinstein worden nu ook beschuldigingen geuit aan het adres van twee andere namen in de filmwereld. Het gaat om de topman van Amazon StudiosRoy Price, en Weinsteins eigen broer, Bob Weinstein.

Harvey Weinstein ligt sinds twee weken ernstig onder vuur nadat diverse actrices hem beschuldigden van seksuele intimidatie en verkrachting. In een nieuwe aantijging zegt een vrouwelijke werknemer van The Weinstein Company, het bedrijf dat de broers Weinstein samen oprichtten, dat broer Bob Weinstein haar diverse keren ‘romantisch heeft benaderd’.

Dat meldt Variety. Amanda Segel werkte als producent met Bob aan het televisiedrama The Mist toen hij haar uit begon te nodigen voor privédiners. Tijdens zo’n diner stelde de 62-jarige producer volgens Segel ‘zeer intieme vragen’. ‘Een simpel “nee” zou genoeg moeten zijn,’ zegt ze. Bob bleef aandringen dat hij vrienden wilde zijn. Maar hij wilde geen vriendschap. Hij wilde meer dan dat.’ De intimidatie begon in 2016 en ging zo’n drie maanden door, totdat Segel een advocaat inschakelde. Hij liet het management van The Weinstein Company weten dat Segel ontslag zou nemen als Bob niet stopte haar lastig te vallen.

‘Jammer dat het zo wordt uitgelegd’

Bob Weinstein laat via een woordvoerder weten dat hij zich niet herkent in de beschuldigingen. Hij had vorig jaar een diner met Segel, maar ontkent dat hij zich toen ongepast heeft gedragen. ‘Het is heel jammer dat dat nu zo wordt uitgelegd,’ staat in een verklaring.

Roy Price kan nu ook aan het rijtje worden toegevoegd. Het hoofd bij Amazon Studios diende vandaag zijn ontslag in. De studiobaas was op 12 oktober op non-actief gezet na beschuldigingen van seksuele intimidatie door een producer. De vrouw in kwestie, Isa Hackett, had tegen The Hollywood Reporter verklaard dat Price haar in 2015 ongepast had benaderd.

De studio gaf geen verklaring waarom het bedrijf nu wel stappen onderneemt tegen Price, terwijl Hackett al in 2015 een klacht had ingediend. Price zelf wilde niet reageren. Hackett zegt dat ze was geïnspireerd door alle vrouwen die de praktijken van Harvey Weinstein aan de kaak stelden.

Wist van misbruik

Roy Price zou hebben geweten van het misbruik door Weinstein. Rose McGowan, een van de actrices die het misbruik door Weinstein aan de orde stelde, verklaarde dat ze Price had verteld van de aanranding. Met die informatie zou de studiobaas echter niets hebben gedaan.

De storm van berichten over seksuele intimidatie en misbruik in Hollywood begon twee weken geleden toen actrices een boekje open deden over filmbaas Harvey Weinstein. Het schetst het beeld van een man die decennialang beginnende actrices seksueel intimideerde en verkrachtte en hun in ruil daarvoor succes in de filmwereld voorspiegelde. Onder de actrices die Weinstein beschuldigen, zijn Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie.

Bergafwaarts

Het ging sindsdien snel bergafwaarts met de producent, die namen als Pulp Fiction en Shakespeare in Love op zijn naam heeft staan. Zo werd hij op 8 oktober ontslagen bij zijn eigen The Weinstein Company, de filmmaatschappij achter Oscar-hits als Silver Linings PlaybookThe King’s Speech en Django Unchained. Op 11 oktober werd hij uit de organisatie van de British Academy Film Award (BAFTA) gezet en drie dagen later besloot het bestuur van de Academy Awards – ofwel de Oscars – tot hetzelfde. Gisteren werd bekend dat ook het Producers Guild of America hem schorst als lid. ‘Seksuele intimidatie in welke vorm dan ook is totaal onacceptabel. Dit is een systematisch en diepgaand probleem dat onmiddellijke industriebrede actie vereist,’ liet de vakorganisatie van Amerikaanse tv- en filmproducenten in een reactie weten. Weinsteins vrouw vroeg 10 oktober de scheiding aan.

Openbaar aanklager in Los Angeles Mike Feuer riep slachtoffers van Weinstein vandaag op om een verklaring af te leggen bij de politie. Feuer zegt dat hij de getuigenissen nodig heeft om de studiobaas te vervolgen. ‘Ik weet dat het veel moed vraagt van vrouwen en mannen om de intieme details van hun seksuele intimidatie en misbruik te delen. Dit speelt niet alleen in Hollywood, het is een kwestie op werkplekken in bijna alle industrieën.’

Opname in kliniek

Harvey Weinstein zelf liet zich na de onthullingen opnemen in een kliniek. In een verklaring liet zijn woordvoerder weten dat hij alle aantijgingen van seks zonder instemming ontkent.

In navolging van bekende Amerikaanse vrouwen, hebben diverse Nederlandse vrouwen werkzaam in theater, film of media melding gedaan van situaties van seksuele intimidatie of aanranding. Zo liet de Nederlandse actrice Miryanna van Reeden via haar Facebookpagina weten jaren geleden onzedelijk betast te zijn na een theatervoorstelling. Ook filmregisseuse Coco Schrijber, actrice Cat Smits en oud-omroepster Anneke Bakker hebben een boekje opengedaan.

Op social media domineert de hashtag #metoo. Vrouwen delen hierin ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!