VN-chef: Trump lokt mogelijk geweld uit tegen media

30 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
DE VN-chef voor de mensenrechten - bron:AFP

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Zeid bin Ra’ad al-Hussein is een prins uit een land waar de persvrijheid niet bepaald groot is: Jordanië. Maar dat weerhoudt hem er niet van snoeiharde kritiek te leveren op de Amerikaanse president Donald Trump vanwege zijn voortdurende aanvallen op de media.

Zeid bin Ra’ad al-Hussein verbaast zich over de aanhoudende kritiek van Trump op journalisten. Hij noemde het ‘vrij verbazingwekkend’ dat uitgerekend de Amerikaanse president de persvrijheid ‘aanvalt’, schrijft Deutsche Welle.

Trump valt media als The New York Times aan

Zeid zei op een persconferentie dat persvrijheid ‘niet alleen een soort hoeksteen is van de de Amerikaanse Grondwet, maar ook absoluut iets wat de Verenigde Staten jarenlang hebben verdedigd’. Hij wees erop dat de opmerkingen van Trump over media als The New York Times, The Washington Post, CNN – die de Amerikaanse president dikwijls aanduidt als nepnieuws (you’re fake news!), kunnen neerkomen op opruiing. Het is allemaal erg gevaarlijk wat Trump doet, meent de Jordaanse prins: ‘Ik denk dat het zou kunnen leiden tot aanzetten tot geweld.’

Volgens Zeid bin Ra’ad al-Hussein is het zelfs zo dat als een journalist wordt aangevallen, Trump mogelijk de verantwoordelijkheid draagt. Met andere woorden: de Amerikaanse president lokt met zijn uitspraken potentieel geweld uit, vindt de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties.

Trump noemt journalisten geregeld ‘oneerlijke mensen’. Een onlangs gehouden speech in Phoenix, Arizona, vlak na de gebeurtenissen in Charlottesville, zou eigenlijk gaan over Trumps plannen met de infrastructuur, maar eindigde in chaos. Op een bepaald moment spraken de Amerikaanse president en de verzamelde journalisten wild door elkaar heen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.