Trump: Noord-Korea moet ‘heel, heel bang’ zijn

10 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De wereld schrok van zijn harde taal over Noord-Korea, maar de Amerikaanse president Donald Trump denkt dat zijn woorden ‘misschien niet zwaar genoeg’ waren. Terwijl de spanning tussen de twee landen oploopt, doet Trump er een schepje bovenop.

Pyongyang zou ‘heel, heel nerveus’ moeten zijn, zegt de president donderdag. Trump stond verslaggevers te woord voor een meeting met zijn veiligheidsadviseurs.

Ongekende problemen

Dinsdag dreigde Trump Noord-Korea aan te vallen met ‘vuur en razernij’, als het land zijn nucleaire ambities voortzet. Opmerkelijk is dat Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, de gemoederen juist tot bedaren wil brengen. Trump kiest er daarentegen voor zijn tanden te laten zien.

Die uitlatingen waren misschien niet hard genoeg voor de genadeloze dictator Kim Jong-un, zo oordeelt Trump donderdag. Hij uitte zich duidelijker en stelliger: Noord-Korea moet op zijn tellen passen, anders krijgt het problemen zoals maar weinig landen hebben meegemaakt, aldus Trump.

Aanval op Guam

Ook vanuit Pyongyang komt ferme taal. ‘Alleen geweld werkt tegen mensen als Trump,’ laat Noord-Korea weten. Kim noemde de Amerikaanse president ‘krankzinnig’.

Het Witte Huis is op zijn hoede vanwege frequente dreigingen vanuit Pyongyang. Noord-Korea blijft proefraketten afvuren en zou inmiddels wapens hebben ontwikkeld waarmee het de Verenigde Staten zou kunnen raken. Deze week gaf Kim details prijs over een plan voor een mogelijke aanval op Guam. De dictator overweegt toestemming te geven voor het afvuren van vier raketten op het Amerikaanse eiland, waar de Verenigde Staten een legerbasis hebben.

Sancties

De internationale gemeenschap zit niet stil en kondigde recent forse maatregelen aan tegen Noord-Korea. Onder de sancties wordt de export van Noord-Korea – dat vooral handelt met China – teruggebracht met meer dan 30 procent.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley roemde de eensgezindheid van de Veiligheidsraad: ‘Nog nooit werd het Noord-Koreaanse regime geconfronteerd met zulke hoge sancties.’ Met de sancties worden onder meer de kolenexport en de Noord-Koreaanse visserij getroffen.