Trump eist hogere uitgaven NAVO-landen

26 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

Europese lidstaten van de NAVO moeten hun defensie-uitgaven behoorlijk opkrikken, zegt de Amerikaanse president Donald Trump. Zelfs de huidige norm voor de uitgaven aan defensie – waaraan maar weinig landen voldoen – is te laag.

Dat veel Europese NAVO-partners niet genoeg uitgeven aan defensie, is oneerlijk tegenover de Amerikaanse belastingbetaler. Als de NAVO verzwakt, gaat dat ten koste van de strijd tegen terrorisme, zei de Amerikaanse president in een speech in Brussel.

‘Trump unscripted’

Trump dreigde zelfs de Amerikaanse bijdrage aan de NAVO te verlagen, als Europese landen niet luisteren naar zijn oproep hun defensiebudget snel te verhogen. De Amerikaanse president wil zelfs dat de landen 3 procent van het bruto binnenlands product aan defensie besteden, in plaats van de afgesproken 2 procent.

Europese leiders reageerden koeltjes op de vurige speech van Trump. Volgens premier Mark Rutte is het typisch ‘Trump unscripted’. ‘Hij bedoelt: kijkend naar alle gevaren om ons heen, zouden we eigenlijk minstens 3 procent moeten hanteren,’ aldus Rutte.

Britten delen weer informatie

De NAVO-landen kwamen donderdag bijeen voor een top in Brussel, waar onder meer werd gesproken over de aanslag in Manchester die maandag plaatshad. De Britse premier Theresa May sprak met Trump over het delen van informatie.

De Britse regering was woedend over het uitlekken van informatie uit het onderzoek naar de terreuraanslag via Amerikaanse media. De autoriteiten vermoeden dat de informatie die op grond van lang bestaande afspraken wordt gedeeld, vervolgens via Amerikaanse inlichtingendiensten haar weg vindt naar de media.

May kaartte de kwestie persoonlijk aan bij Trump. Die stelde haar blijkbaar genoeg gerust: donderdag werd al aangekondigd dat de Britten het delen van informatie met de Verenigde Staten zullen hervatten.