Amerika

Trump schoffeert media van alle kanten: ‘Ik ben president en zij niet’

02 juli 2017Leestijd: 3 minuten

Ouderwets harde woorden van de Amerikaanse president Donald Trump tegen de media. In een speech voor veteranen haalde hij nog eens hard uit naar de ‘fake news media’, en op Twitter kregen twee presentatoren van de Amerikaanse zender MSNBC een reeks beledigingen naar hun hoofd.

Ook richtte hij zich tot critici die vinden dat zijn gebruik van Twitter als grootste communicatiemiddel niet presidentieel genoeg is: ‘Mijn gebruik van sociale media is niet presidentieel, het is hedendaags presidentieel.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bloeden van een facelift

Tijdens het ‘Celebrate Freedom’-evenement, georganiseerd in het Kennedy Center als aanloop naar 4th of July, sprak Trump lovend over oorlogsveteranen  en vrijheid. Maar hij kon het niet laten om toch ook weer uit te halen naar de media: ‘De fake news media proberen ons het zwijgen op te leggen, maar dat laten we niet gebeuren,’ aldus Trump. ‘De fake news media probeerden ons eerder al uit het Witte te Huis te houden. Maar ik ben president, en zij niet.’

Eerder deze week ontstond er een relletje toen Trump de twee presentatoren Mika Brzezinski en Joe Scarborough schoffeerde op Twitter. Over Brzezinski zei hij dat ze ‘hevig bloedde van een facelift’ toen hij haar een aantal maanden geleden ontmoette. Ook haar co-presentator Scarborough moest het ontgelden: Trump refereerde naar hem als ‘psycho Joe’. De media doopten de rel al gauw ‘Facelift-gate’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Republikeinen keuren gedrag af

De twee presentatoren reageerden overigens wel op Trump en beschuldigden hem van een ‘ongezonde obsessie’ met hen. Ook beschuldigden ze het Witte Huis van chantagepogingen. Het Witte Huis zou hen onder druk hebben gezet om hun excuses aan te bieden voor ‘negatieve verslaggeving’ over Trump tijdens hun show Morning Joe.

Na zijn Twitter-tirade kreeg hij weliswaar steun van het Witte Huis, maar spraken veel Democraten en Republikeinen hem erop aan. Zo zei de Republikeinse senator Lindsey Graham bijvoorbeeld dat de aanvallen van Trump ‘president-onwaardig’ zijn. Ook de Republikein Ben Sasse keurde het gedrag van Trump af en zei: ‘Dit is niet normaal en ver onder het niveau van een president.’

Trump trok zich weinig van de kritiek aan, en haalde opnieuw uit naar de twee presentatoren. Dit keer noemde hij Brzezinski ‘zo dom als een steen’. Haar man en co-host Scarborough kreeg opnieuw het label ‘gek’ opgeplakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.