MoDo-bijlage

Vrouwen met ambities: moeders en dochters die Nederland vormgeven

02 mei 2022Leestijd: 2 minuten

De moeders en dochters met een migratieachtergrond
zijn niet altijd zichtbaar, terwijl er zo veel interessante
vrouwen tussen zitten. Een portrettengalerij.

Al decennia toont dit weekblad zich een tegenstander van beleidloze immigratie. Generaties politici doen alsof immigratie een natuurverschijnsel is, dat zich niet laat sturen.

Zo is Nederland in tientallen jaren een immigratieland geworden, maar zonder de keuzes en maatregelen die gebruikelijk zijn in zelfverklaarde immigratielanden. Met als gevolg dat immigratie nogal wat problemen veroorzaakt, voor de immigranten zelf en voor de samenleving als geheel.

Immigranten zelf kun je niet verwijten dat ze naar Nederland komen. Ze hebben groot gelijk hier hun heil en geluk te zoeken, zoals vele Nederlanders eerder naar Australië, Brazilië, Noord- Amerika en andere landen trokken.

Eenmaal hier toegelaten, kan Nederland maar één ding doen en dat is immigranten zo snel mogelijk omarmen. Niet de rug toekeren of achterstellen, maar ze als de medeburgers beschouwen die ze daadwerkelijk zijn.

Ook uit eigenbelang. Met de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen bedrijven en overheden iedereen gebruiken. Werken (en belasting betalen) is trouwens de snelste manier om te integreren en deel uit te maken van de Nederlandse samenleving.

Om de lezers een blik te gunnen in het potentieel dat immigranten te bieden hebben, heeft de redactie Shirin Musa de ruimte te geven als gasthoofdredacteur een aparte bijlage samen te stellen over moeders en dochters met een immigratie- en vluchtelingenachtergrond. Musa is directeur van Femmes for Freedom, een club die opkomt voor de rechten van vrouwen, vooral als het gaat om het bestrijden van geweld en de vrije keuze van een echtgenoot.

U vindt de bijlage MoDo (moeders en dochters) hieronder: