Tabé

Nieuw boek over het langzame afscheid van Nederlands-Indië

19 juli 2021Leestijd: 1 minuut

De redactie van EW heeft haar verhalen over de laatste decennia van Nederlands-Indie gebundeld in het boek Tabé. het lange afscheid van ons Indië. Daarin vertellen ooggetuigen over het Nederlands-Indië van de twintigste eeuw.

Nederland nam lang de tijd om afscheid te nemen van zijn kolonie in de Oost. En nog steeds wil Indië maar geen gesloten boek worden. Terwijl historici steeds dieper graven, heerst net onder de oppervlakte heimwee, pijn en nostalgie, schrijft Arendo Joustra, hoofdredacteur van EW, in zijn voorwoord.

Journalistiek verslag van de finale decennia van Nederlands-Indië

Het boek is een journalistiek verslag van de finale decennia van Nederlands-Indië. Verteld door de laatste ooggetuigen, verslaggevers ter plekke en betrokken experts. Over verbannen opstandelingen in het kamp Boven-Digoel, waar de bewakers achter prikkeldraad zaten en de gevangenen vrij rondliepen. Over gevangenschap in Japan en de atoombom als redder. Over het vergeten bloedvergieten tijdens de Bersiap. Over soldaten die terugkeren als toeristen. Over de fatale vlucht van de Franeker. En de scoop van Henk Lunshof over Linggadjati.

Nederlands aarzelende afscheid van Indië vormt nog steeds een onuitputtelijke bron voor bijzondere verhalen die blijkbaar moeten worden verteld. Tabé is hiervan het bewijs. Het boek telt 235 pagina’s, 27 verhalen, een chronologie en een begrippenlijst, en een register. Het kost 15 euro en is hier te bestellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.