tech

Zelf rijden niet meer nodig met deze auto van Google

28 mei 2014

Google heeft woensdag een prototype gepresenteerd van een zelfbesturende auto. Het is een kleine, grijze wagen zonder stuur, gas- of rempedaal.

Sensoren en software van de auto doen al het werk van een gewone bestuurder, meldt Google. ‘De auto’s zullen erg eenvoudig zijn. We willen ervan leren en ze snel kunnen aanpassen. Maar ze brengen je waar je moet zijn met een druk op de knop.’

Stopknop

Google denkt dat het veiliger wordt op de weg met zelfbesturende auto’s. Ouderen kunnen veilig de weg op, en rijden onder invloed van alcohol komt niet meer voor.

De inzittenden kunnen drukken op een start- en stopknop en op een scherm is de route te zien. Het prototype dat Google nu heeft gepresenteerd, kan maximaal 40 kilometer per uur om er zeker van te zijn dat de auto’s veilig zijn. De wagens hebben een elektrische motor.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Besturen

Google gaat enkele prototypes maken die mensen ook zelf kunnen besturen, zodat het bedrijf de auto’s kan testen op de openbare weg in Californië. Op deze manier kunnen inzittenden ingrijpen als het misgaat.

Google hoopt uiteindelijk de technologie die is toegepast in de auto’s met partners de wereld in te brengen.

Meer bedrijven experimenteren met zelfbesturende auto’s. Tesla, de Amerikaanse constructeur van elektrische sportwagens, zei in september over drie jaar een model klaar te hebben. BMW en Daimler zijn hier ook mee bezig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.