tech

Taxi-app Uber biedt goedkope ritten aan met hulp van snorders

26 februari 2014

De populaire taxi-app Uber gaat het zogeheten ‘ridesharing’ inzetten in Brussel. Particuliere chauffeurs kunnen voortaan als chauffeur bij Uber aan de slag.

Het initiatief heet Uberpop, anders dan de normale dienst die Uber aanbiedt, die gebruik maakt van professionele privéchauffeurs.

Particulieren

Brussel is de eerste stad ter wereld waar de nieuwe marktbenadering zal worden toegepast: het bedrijf bemiddelt op de particuliere markt voor vervoerders die hun stoelruimte tegen betaling willen delen.

Deze chauffeurs rijden dan ook voor een lager tarief dan gewone taxi’s. Wel worden de chauffeurs eerst gescreend, om te kijken of zij voldoen aan de minimale eisen die Uber aan zijn vervoerders stelt.

Klanten kunnen een taxi bestellen met de gelijknamige app, met een minimale responstijd van vijf minuten. Ook kunnen zij betalen via de app en hoeven dus niet af te rekenen met de chauffeur.

Klacht

De Brusselse taxiverenigingen zijn minder blij met de nieuwe weg die het bedrijf inslaat. Zij zijn van plan een klacht in te dienen, omdat zij vrezen voor ‘oneerlijke concurrentie‘.

Eerder werd Uberpop al geïntroduceerd in Parijs, maar daar hield het concept niet lang stand, omdat de lancering resulteerde in een spontane staking van bestaande taxi-chauffeurs.

Nederland

In Nederland is het bedrijf al actief in Amsterdam -waar het internationale hoofdkantoor zich bevindt- en in Rotterdam. De taxi-dienst is inmiddels actief in meer dan zeventig wereldsteden.

De nieuwe marktbenadering van Uber zal nog niet worden doorgevoerd in ons land. In de Amsterdam bestaan wel particuliere chauffeurs, maar die heten snorders en zijn illegaal.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.