tech

Snel 4g-netwerk niet beschikbaar op iPhone 5 bij KPN

15 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Het snelle mobiele 4g-netwerk zal voor klanten van KPN niet beschikbaar zijn op de iPhone 5 en de iPad. Alleen nieuwere toestellen krijgen toegang tot het netwerk.

Dat heeft KPN dinsdag bekendgemaakt.

De telecomaanbieder kocht bij de 4g-veiling frequenties van zowel 800 als 1800 megahertz (Mhz) in, maar heeft besloten alleen de frequenties van 800 Mhz uit te rollen.

iPhone

De nieuwe iPhone 5, de vierde generatie iPad en de iPad mini werken, net als de bestaande modellen van andere telefoonfabrikanten als Android en Samsung, alleen op een 1800 Mhz-frequentie.

KPN heeft besloten om alleen de 800 Mhz-frequenties te gebruiken omdat daar minder zendmasten voor nodig zijn. Omdat iedereen op den duur over zal stappen op een nieuwer toestel, hoopt KPN met deze gok op de termijn veel geld te besparen.

T-Mobile

Wie wel met een 1800-Mhz-telefoon op het snellere netwerk wil, kan terecht bij T-Mobile. Die provider kocht louter 1800 Mhz-bandruimte in. Vodafone beschikt, net als KPN over beide bandbreedtes. Het is nog niet bekend of zij het spoor van KPN zullen volgen.

Mobiele internetters kunnen vanaf februari dit jaar in groot-Amsterdam van het snelle internet gebruik maken. Later dit jaar wordt het netwerk voor heel Nederland beschikbaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.