Dweilorkest Kleintje Pils wil homoliederen spelen in Sotsji

21 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Het Sassenheimse dweilorkest Kleintje Pils heeft de officiële uitnodiging van het Russisch Olympisch Comité nog maar net in de zak, maar probeert het gastland nu al te treiteren. Het orkest is van plan om homoliedjes te spelen tijdens het schaatsen.

Kleintje Pils wil gehoor geven aan de oproep die Paul de Leeuw maandag deed in het VARA-programma De Wereld Draait Door om tijdens Nederlandse wedstrijden een ‘homogeluid’ te laten horen.

Iedereen moet Nederland volgen

‘Wat in Nederland al geaccepteerd wordt, moet in de hele wereld geaccepteerd worden, dus het is logisch dat hij het vraagt’, zei bandleider Ruud Bakker dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat in landen met andere culturen andere normen en waarden gelden, is niet aan het folkloristische muziek-ensemble besteed.

Alle tips welkom

Het orkest vraagt Nederlanders zelfs om suggesties. Naast het nummer YMCA van Village People vraagt het orkest om andere homoliedjes. ‘Misschien past het dan in ons repertoire en in onze bezetting, want je kan niet alles spelen met koperen muziekinstrumenten,’ zegt bandleider Bakker.

Bang voor Russische represailles is hij niet. ‘We zien wel welke risico we lopen, maar we moeten laten zien dat we er voor iedereen zijn.’ Tips, of andere berichten, kunnen naar [email protected].