Wilders: dreiging door jihadisten is nu groter dan ooit

21 juni 2014Leestijd: 2 minuten

PVV-leider Geert Wilders heeft kritiek op de manier hoe het kabinet de groeiende groep teruggekeerde jihadisten in ons land aanpakt. Een spoedwet en grenscontroles zouden onmiddellijk moeten worden ingesteld.

‘Het kabinet slaapt. Dat is onverantwoordelijk,’ zegt Wilders.

Spoedwet

De PVV-leider wil dat er snel een half miljard euro naar de AIVD gaat, opdat de dienst jihadisten beter in de gaten kan houden. Uit een nota van de inlichtingendienst die volgende week zal worden gepubliceerd, blijkt dat de AIVD met een ernstig capaciteitsprobleem kampt en de jihadstroom niet aankan.

Daarom, vindt Wilders, moeten jihadisten die terugkeren uit Irak of Syrië direct worden vastgezet en moet hen het Nederlands paspoort worden ontnomen. Een spoedwet moet dit mogelijk maken. Ook is het volgens Wilders nodig extra grenscontroles in te stellen.

Noodsituatie

Volgens Wilders is er sprake van een noodsituatie: ‘Het is wachten op een aanslag in Nederland op deze manier met dit naïeve kabinet. De dreiging voor Nederland is nu groter dan ooit, groter dan tien jaar geleden met de Hofstadgroep. We hebben honderden Hofstadgroepen met die jihadgangers en duizenden sympathisanten.’

De PVV is samen met het CDA één van de partijen die de noodklok luidt over de terreurdreiging in ons land. Vrijdag zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma dat ook het voorbereiden van een jihadreis strafbaar moet worden, zodat jongeren vooraf kunnen worden tegengehouden als ze op het punt staan zich bij terroristen in het Midden-Oosten aan te sluiten.

Geen debat

Ondanks de noodkreet vindt de Tweede Kamer het vooralsnog niet nodig om een extra plenair debat over de kwestie te houden. Omdat de kwestie is besproken in de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken vinden de meeste partijen het niet nodig om voor het zomerreces ook een plenair debat te houden over ISIS.

De capaciteitsproblemen bij de AIVD staan wel voor donderdag op het programma. Ook stuurt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voor dinsdag een brief naar de Kamer waarin uitleg wordt gegeven over ISIS in Irak. Het CDA heeft al aangegeven daarna opnieuw om een plenair debat te zullen vragen.