Noodkreet slaat aan: AIVD krijgt 25 miljoen euro per jaar extra

30 juni 2014Leestijd: 1 minuut

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) krijgt er vanaf volgend jaar weer 25 miljoen euro extra bij. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vereisen de huidige ontwikkelingen in Syrië en Irak ‘meer operationele slagkracht’ van de dienst.

Dat schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dreigingsbeeld

De toezegging volgt nadat de AIVD vorige week een nota naar buiten bracht waarin de dienst waarschuwt voor problemen bij het aanpakken van Nederlandse jihadstrijders vanwege beperkte budgetten.

‘Het dreigingsbeeld (jihadgang Syrië, ontwikkelingen in Irak, instabiliteit in het Midden-Oosten en buitengrenzen van Europa) is sinds de start van dit kabinet in 2012 steeds negatiever geworden,’ schrijft de minister.

Geslaagde lobby

Daarom zal het budget voor de inlichtingendienst structureel met 25 miljoen euro per jaar worden verhoogd. Daarmee is de lobby van de AIVD geslaagd. Van de geplande bezuiniging van 70 miljoen euro werd eind vorig jaar ook al de helft afgesnoept.

Wel, zo schrijft de minister, blijven de ‘efficiencymaatregelen’ en de ‘co-locatie’ (MIVD en AIVD gaan samenwonen) van kracht. Maar buiten die maatregelen moet de AIVD nu in ieder geval budgettair genoeg ‘slagkracht’ hebben om de loslopende tijdbommen (teruggekeerde jihadisten) in de gaten te houden.