politiek

‘Hennis en AIVD waarschuwden Plasterk in NSA-zaak’

06 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Zowel minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD, Defensie) als de inlichtingendienst AIVD hebben minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) gemaand op zijn woorden te letten in de NSA-zaak. De AIVD heeft begin november zelfs gewaarschuwd dat de informatie die hij doorgaf niet volledig of onjuist was.

Plasterk moet dinsdag in de Tweede Kamer vermoedelijk vechten voor zijn politieke toekomst, nu blijkt dat hij de afgelopen maanden de plank missloeg bij informatie over het aftappen van telefoongegevens.

Hij zei onder meer in Nieuwsuur dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA 1,8 miljoen databestanden aftapte die afkomstig waren van Nederlandse telefoons en computers. Hij noemde dat toen ‘niet acceptabel’ van de Amerikanen. Volgens Plasterk wist Nederland niets van deze aftappraktijken.

Maar afgelopen woensdag stuurde Plasterk samen met Hennis-Plasschaert een brief naar de Kamer waaruit het omgekeerde bleek. Hij schreef toen dat niet de NSA, maar de Nederlandse Nationale Sigint Organisatie (NSO) deze metadata heeft verzameld.

Te vroeg

Hennis ontried hem het Nieuwsuur-interview, schrijft NRC Handelsblad op basis van bronnen. Zij vond het te vroeg voor te stellige uitspraken en vond dat hij zich deels op haar terrein begaf.

De waarschuwing van de AIVD was nog sterker, meldt de NOS op basis van bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Plasterk lichtte de Tweede Kamer onjuist of niet volledig in.

Update 17:53 uur: de woordvoerder van Plasterk laat weten dat het ‘onzin’ is dat de AIVD hem heeft gewaarschuwd. Hij zou de informatie die hij in Nieuwsuur gaf, vooraf afgestemd hebben met de AIVD.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.