‘Commissie stiekem’ over Plasterkgate: wij wisten van niets

18 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De Tweede Kamercommissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, in de parlementaire volksmond ook wel ‘commissie stiekem’ genoemd, ‘acht zich niet geïnformeerd’ over de verzameling van 1,8 miljoen metadata. Dat is de conclusie na een crisisberaad over het mogelijke lekken in de Plasterk-affaire.

De fractievoorzitters lieten dinsdag in een gezamenlijke verklaring weten ‘zich niet geïnformeerd te voelen’ over de rol van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij het verzamelen van 1,8 miljoen metadata.

‘De CIVD acht zich in het licht van eerdere uitlatingen in de openbaarheid door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties niet geïnformeerd over de rol en werkwijze van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij de verzameling van de 1,8 miljoen metadata,’ zo leest de verklaring.

Lekken

Hoewel de gesprekken in de commissie stiekem geheim moeten blijven, kwam Derk Stokmans, biograaf van Diederik Samsom, in NRC Handelsbladdinsdag met de onthulling dat de commissie op 12 december over de zaak was geïnformeerd.

Dit zou de boosheid van Diederik Samsom (PvdA) verklaren over de motie van wantrouwen in de richting van zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Het ligt dan ook voor de hand dat Samsom deze geheime informatie aan zijn biograaf heeft gelekt om het gelijk van Plasterk achteraf aan te tonen. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma noemde dat dinsdag ‘ongelofelijk stom’.

Niet geïnformeerd

Dinsdagavond spraken de fractievoorzitters tijdens een crisisberaad over de kwestie. Conclusie is dat de fractievoorzitters zich ‘niet geïnformeerd achten’.

Dit kan betekenen Plasterk wel over de werkwijze van de Nederlandse diensten heeft gesproken, maar daarmee niet heeft aangegeven dat die informatie in contrast stond met eerdere uitlatingen tegenover de Tweede Kamer en in Nieuwsuur. VVD-fractievoorzitter en voorzitter van de commissie stiekem Halbe Zijlstra was niet aanwezig bij het crisisoverleg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.