‘VVD-wethouder was betrokken bij grote wietplantage’

09 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Wethouder Carel van Gelder (VVD) van de Utrechtse gemeente Wijk bij Duurstede zou betrokken zijn geweest bij een grote wietplantage. Maar hij wist na een inval uit zicht van justitie te blijven door een handlanger te gebruiken die hij zwijggeld beloofde.

Toen de handlanger het beloofde geld niet kreeg, besloot hij alsnog een verklaring af te leggen, schrijft het AD donderdag. De krant zegt documenten in handen te hebben die de betrokkenheid van de VVD-wethouder bevestigen.

Privésfeer

De VVD’er heeft via een schriftelijke verklaring laten weten dat hij, zolang het onderzoek loopt, niet inhoudelijk wil reageren op de kwestie. Wel wil hij kwijt dat hij als getuige betrokken is bij deze zaak.

‘Deze kwestie speelt zich af in de privésfeer en heeft geen betrekking op mijn activiteiten als wethouder,’ zegt Van Gelder. Hij heeft het gemeentebestuur ‘al eerder ingelicht’ over deze kwestie.

Financiering

Maar de handlanger en een andere getuige spreken de lezing van de wethouder tegen. Zij zeggen dat de wethouder zelf het plan voor de wietplantage voorstelde, financierde en op poten zette.

De VVD’er zou snel tienduizenden euro’s hebben willen verdienen. De handlanger wiens naam onbekend is, vertelt binnenkort in een strafzaak over de rol van Van Gelder.

De hennepkwekerij werd in 2010 in het centrum van Arnhem opgezet. Een jaar later werd de plantage met ruim achthonderd planten opgerold. De man die nu open kaart speelt, sprak met de wethouder af zijn mond te houden over de rol van de wethouder.