‘Waarom komt Weekers nu pas met aanpak belastingfraude?’

10 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Waarom heeft het ministerie van Financiën zo lang gewacht met het aanpakken van belastingfraude. Dat wil D66-Kamerlid Wouter Koolmees van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) weten.

‘In dit systeem zitten wel heel veel lekken,’ zegt Koolmees in een reactie.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sluit zich bij de kritiek van Koolmees aan. ‘Het bedrag van 95 miljoen euro aan fraude is hoog,’ schrijft Omtzigt op zijn site.

Hoop vragen

Zowel Koolmees als Omtzigt zegt nog ‘een hele hoop vragen’ te hebben aan de staatssecretaris. Volgende week dinsdag zullen de Kamerleden die vragen in een debat op Weekers afvuren.

De staatssecretaris stuurde vrijdagavond drie brieven over de situatie rond de toeslagenfraude. Weekers schrijft dat het ministerie van Financiën vanaf 2005, toen het nieuwe toeslagensysteem in werking trad, op de hoogte was van de fraudegevoeligheid van het systeem. Het uitkeren van toeslagen is, zo schrijft Weekers, voor een groot deel ‘op vertrouwen gebaseerd’.

Einde vertrouwen

Aan dat vertrouwen lijkt nu een einde te komen. Per 1 januari 2014 zullen bij de Belastingdienst onbekende personen eerst worden gecontroleerd voordat zij geld krijgen uitgekeerd. Ook zullen personen met een ‘risicovol profiel’ niet zomaar een toeslag uitgekeerd krijgen.

De Kamerleden willen weten waarom die maatregelen nu pas worden genomen als de fraudegevoeligheid vanaf de eerste dag al bekend was.

Volg Servaas van der Laan op Twitter