‘Kabinet dreigde te gaan vallen door debacle rond Woonakkoord’

20 december 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet dreigde deze week te vallen, vanwege de onenigheid over het Woonakkoord. De situatie leidde tot grote irritaties tussen hoofdrolspelers uit de coalitie en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Direct betrokkenen zeggen vrijdag in De Telegraaf dat hoewel VVD en PvdA deden alsof het allemaal wel meeviel, dreigde achter de schermen een kabinetscrisis.

Voortbestaan

Er was vooral veel kritiek op PvdA-leider Diederik Samsom, die geen greep had op de opstandige PvdA-senator Adri Duivesteijn. Als Duivesteijn daadwerkelijk tegen het Woonakkoord had gestemd, was ook het Herfstakkoord en Pensioenakkoord van tafel geveegd.

‘Dan was het klaar,’ zegt een ingewijde tegen de krant. Tijdens twee overleggen dinsdagavond is Samsom ‘in niet mis te verstane bewoording’ duidelijk gemaakt dat het voortbestaan van het kabinet op het spel stond.

Bij het topoverleg waren onder anderen premier Mark Rutte (VVD) en minister Stef Blok (VVD, Wonen) en de fractieleiders Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

Verhouding

‘De PvdA heeft lange tijd twijfel laten bestaan over hun betrouwbaarheid bij het maken van afspraken. Dat vond ik erg vervelend,’ zegt Slob. De oorzaak voor de houding van Duivesteijn over het Woonakkoord zou zijn veroorzaakt door de zijn slechte verhouding met Samsom.

‘Samsom werkt bij Duivesteijn als een rode lap op een stier,’ zegt een betrokken fractieleider. Duivesteijn stemde in de nacht van dinsdag op woensdag alsnog in met het Woonakkoord, nadat Blok hem iets was tegemoetgekomen.