VVD wil vaker criminele EU-burgers uitzetten

18 november 2013Leestijd: 1 minuut

Nederland zou vaker burgers uit de Europese Unie (EU) moeten uitzetten als zij in ons land zijn veroordeeld voor een delict. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) maakt hier nog te weinig gebruik van.

De VVD zal de minister hierop aanspreken tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie, bericht De Telegraaf maandag.

Zakkenrollers

VVD-Kamerlid Malik Azmani wil op deze manier ‘Bulgaarse boeven en Roemeense zakkenrollers’ aanpakken.

Sinds begin 2011 kunnen landen Europese veelplegers tot ongewenste vreemdeling verklaren en het land uitzetten. Ook als het gaat om ‘lichte’ vormen van criminaliteit, waarbij de afzonderlijke delicten onvoldoende zijn om iemand uit te zetten.

Volgens Malik gebeurt dat momenteel veel te weinig.

Politie

Malik denkt dat criminele EU-burgers niet worden uitgezet, vanwege een gebrek aan communicatie tussen de politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). ‘De IND krijgt in de meeste gevallen geen melding van een veroordeling. Dan kunnen ze ook niet iemand ongewenst verklaren.’

Het VVD-Kamerlid stelt voor om verdachte buitenlanders uit de EU via snelrecht te beoordelen. Als een veroordeling volgt, kan de crimineel worden vastgehouden en de IND worden ingelicht.

Dat de uitzetting van Europese veelplegers nauwelijks voorkomt bleek eerder deze maand toen agenten in Almelo een veelpleger uit Polen zelf op de trein zetten. De man had al tientallen inbraken gepleegd.