Tweede Kamer reageert ontzet op plan Duitse tolheffing

28 november 2013Leestijd: 1 minuut

Diverse partijen in de Tweede Kamer zijn niet blij met het Duitse plan om tol te heffen. Zij zijn het niet eens met de belasting die automobilisten moeten betalen.

‘Dit is een ordinaire belasting op toerisme,’ vindt PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. ‘Duitsland maakt zijn begroting sluitend op kosten van onze automobilisten,’ zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen.

Plan

De VVD gaat minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur) vragen om haar Duitse collega van het plan af te brengen, meldt De Telegraaf. De Graaf vindt ook dat Schultz naar Duitsland moet.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil proberen leden van de Duitse Bondsdag te overtuigen. ‘Dit is een ernstige lastenverzwaring voor normaal grensverkeer. Voor Nederlanders die aan de grens wonen is dit een aderlating.’

Ook PvdA en SP hopen dat Duitsland nog van het plan af te brengen is. Afgezien van de tolheffing zijn de partijen positief over het feit dat CDU/CSU en SPD een akkoord hebben bereikt.

Akkoord

De ANWB denkt dat protest tegen de tolheffing succes kan hebben. De organisatie wijst erop dat Duitsland jaarlijks al 8 miljard euro verdient aan buitenlandse automobilisten vanwege accijnzen.

Het is nog maar de vraag op de tolheffing daadwerkelijk kan worden doorgevoerd. Hoewel de heffing geldt voor alle automobilisten, worden Duitse weggebruikers gecompenseerd. Van de Europese Unie mag een regering alleen tol heffen als die geldt voor alle automobilisten.