Oppositiepartijen willen onderzoek naar afluisteren Nederlanders

05 november 2013Leestijd: 2 minuten

Oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en CDA willen een parlementair vooronderzoek naar afluisterpraktijken door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Nederland. Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn tegen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw, van wie het plan afkomstig is, kondigde dinsdag aan dat hij woensdag bij minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) een dergelijk onderzoek door de Tweede Kamer gaat bepleiten. De andere vier partijen sloten zich daar bij aan.

‘Aan de lopende band komen er nieuwe feiten boven water, maar Plasterk blijft hier tot op heden schimmig over,’ aldus Schouw.

Vragen

In het onderzoek wil Schouw antwoord op een aantal vragen. Zo wil hij weten wat de Amerikaanse inlichtingendienst nu precies in Nederland deed, en op welke schaal Nederlanders worden afgeluisterd en door wie.

Het vooronderzoek zou eventueel gevolgd kunnen worden door een parlementaire enquête, maar Schouw verwacht niet dat dit plaatsheeft. Hij denkt dat een onderzoek door de Kamer voldoende antwoorden op vragen kan geven.

Bondsdag

Eerder vandaag werd op basis van nieuw vrijgegeven documenten van klokkenluider Edward Snowden bekend dat de Britse geheime dienst op een steenworp afstand van het Duitse parlement, de Bondsdag, een afluisterpost heeft. Vlak bij die post is ook het kantoor van bondskanselier Angela Merkel gevestigd.

De afluisterpost zou staan op het dak van de Britse ambassade, schrijft The Independent op basis van NSA-documenten, luchtfoto’s en informatie over eerdere spionageactiviteiten in Duitsland. De Duitse regering heeft om opheldering gevraagd bij de Britten.