Sociaal leenstelsel is hoogstwaarschijnlijk van tafel

16 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Het is vrijwel zeker dat het sociaal leenstelsel voor studenten niet zal worden ingevoerd. Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) verloor een meerderheid in de Eerste Kamer omdat GroenLinks het plan niet ondersteunt.

Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Eisen

De invoering van het sociaal leenstelsel loopt stuk vanwege het begrotingsakkoord tussen het kabinet en de oppositie. GroenLinks wil dat met de invoering van het leenstelsel ook het collegegeld wordt verlaagd en dat de ov-chipkaart voor studenten behouden blijft.

Deze aanvullende eisen gaan volgens Bussemaker ten koste van de extra investeringen van 650 miljoen euro die in het begrotingsakkoord staan. GroenLinks hield ‘vast aan de eerder gestelde eisen’ en tekende het akkoord niet.

Leenstelsel

Het kabinet wil de studiefinanciering vervangen door het zogenoemde sociaal leenstelsel. De beurs -nu nog een gift- wordt dan omgezet in een lening, die na het behalen van een diploma naar draagkracht kan worden terugbetaald.

Volgens D66-partijleider Alexander Pechtold moet de opbrengst van het leenstelsel weer terug naar het onderwijs gaan.

Tekort

Bussemaker is afhankelijk van D66 en GroenLinks omdat dit de enige partijen zijn, naast VVD, die het sociale leenstelsel op hun verkiezingsprogramma hebben staan.

Het CPB gaf woensdagmorgen aan dat het huidige Begrotingsakkoord zal leiden tot een verslechtering van het begrotingstekort met 700 miljoen euro. Dit komt vooral door de extra investeringen in het onderwijs en de lastenverlichting die D66, ChristenUnie en SGP hebben afgesproken.