Hoofdpunten akkoord: meer geld naar onderwijs, belasting auto’s omhoog

11 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Langzaam worden de contouren van het akkoord, dat vrijdagavond door de fractieleiders van D66, ChristenUnie en SGP aan hun fracties wordt voorgelegd, zichtbaar.

Uit het nog geheime akkoord blijkt dat er volgend jaar meer geld, zo’n 650 miljoen, naar onderwijs gaat – een belangrijk punt voor D66.

Kosten

Verder wordt er extra geld uitgegeven voor regionale werkgelegenheid, een wens van de ChristenUnie. De SGP bereikte dat duizenden militairen in loon worden gecompenseerd. Het gaat hier om een kostenpost van 50 miljoen euro.

De bezuinigingen op de kinderbijslag worden ingetrokken. Ook daar is de invloed van de twee kleine christelijke partijen op het akkoord waar te nemen.

Er komt ook 4 miljoen euro bij voor ouders met een ernstig gehandicapt kind. Vanaf 2015 moeten schoolboeken weer gratis zijn, een maatregel die 250 miljoen euro kost.

Opbrengsten

De opbrengsten voor de schatkist bestaan uit het niet geven van een inflatiecorrectie aan ministeries. Die maatregel levert 480 miljoen euro op.

Het kabinet heeft samen met de oppositie ook een manier bedacht waarbij het fiscaal aantrekkelijk wordt ‘beklemd vermogen’ vrij te maken. Dat moet 1 miljard euro opleveren.

Door het aanscherpen van milieu-eisen gaat de aanschafbelasting voor auto’s met 200 miljoen omhoog. De belasting op leidingwater voor bedrijven wordt verhoogd. Dat levert volgend jaar ruim 200 miljoen op. Het schrappen van de doorwerkbonus brengt 160 miljoen euro op voor de schatkist.

Sociaal Akkoord

Het Sociaal Akkoord dat het kabinet in april met werknemers en werkgevers sloot, wordt op verschillende punten aangepast.

De aanpassing van het ontslagrecht wordt met een half jaar versneld. Ook maatregelen om flexwerkers beter te beschermen gaan eerder in.  WW-uitkeringgerechtigden  moeten straks eerder een baan onder hun niveau accepteren.

Daarnaast krijgen bedrijven eerder de verplichting opgelegd om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Volgens het in april gesloten Sociaal akkoord zouden al deze maatregelen pas in 2016 ingaan.

De afspraken die het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP heeft gemaakt, leiden tot 50.000 extra banen, meldt een ingewijde aan RTL Nieuws vanavond.