politiek

VVD houdt vast aan Europese norm voor begroting

20 december 2012Leestijd: 1 minuut

De VVD blijft vasthouden de begrotingsnorm van 3 procent van de Europese Unie (EU). Als er niet extra wordt bezuinigd, schuift Nederland de rekening door naar volgende generaties.

Dat zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers donderdag in de Tweede Kamer. Premier Mark Rutte (VVD) weigerde eerder te speculeren over eventuele extra bezuinigingen.

Regels

CPB-directeur Coen Teulings raadt het kabinet af om nog meer te bezuinigen omdat dat de economie te veel schade zou toebrengen. Harbers zegt dat hij geen signalen ziet dat Brussel soepeler zal omgaan met regels voor begrotingen, zoals GroenLinks veronderstelt.

De VVD wil pas een definitief besluit nemen over extra bezuinigingen na de publicatie van de CPB-cijfers in het voorjaar. Het kabinet maakt dan een tussenbalans op van de begroting.

Tekort

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau is gebleken dat het begrotingstekort volgend jaar hoger uitkomt dan verwacht.

Volgens het CPB komt het tekort uit op 3,3 procent van het bruto binnenlands product. Dit komt doordat de economie volgend jaar naar verwachting krimpt in plaats van groeit. Het CPB ging in september uit van een bescheiden groei van 0,75 procent en spreekt nu van 0,5 procent krimp.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.